2019. március 27., szerda

200 !!

Nagy eseményt értünk el, ez a blogunk 200-ik bejegyzése, kérem engedjék meg nekem, hogy személyesre vegyem a hangvételt.



Az első bejegyzést 2015 augusztásában tettük közzé, azt a cikket nyaralás alatt írtam a szállás teraszán egy reggel, amíg a család ég aludt, és azóta bár hullámzó intenzitással, de időről időre kivesézek egy-egy témát.

Mondják, főzni bárki tud ( by L'ecso :-)  ), a témák jó része pedig valóban szinte az utcán hever. Van, hogy az ügyfelekkel való beszélgetések hozzák fel a kérdést, van, hogy egy internetes vitába csöppenek és nem bírom ki, hogy ne tegyek némi rendet pár fejben, bár tudom sajnos pont azok nem fogják olvasni az írásom, akiknek valóban kellene.
Régi pszichológiai trükk, vagy éppen megoldás, hogy ki kell írnia az embernek magából a gondjait. Higgyék el valóban működik, és néha erre is jó ez a blog. Több olyan írás is van, ami csak piszkozatban él, de tudom soha nem teszem közzé. Ezek a cikkek, nem a témába vágnak, viszont célszerű ezen a felületen tárolni mert bárhonnan hozzáférhetek, és ez kényelmes. Van olyan írásom, amit évek óta írok több-kevesebb lendülettel, és van olyan 15-17 oldalas történetecske, amit hónapokkal ezelőtt egy svunggal írtam le, de azóta nem tettem hozzá egy pontot sem.

Első szakmai cikkeimet felkérésre írtam még egy beszállítónk számára, ezek a cikkek adták a kezdetet, és első lökéseket, hogy írjak.
2015 év elején felkért előadó voltam egy szerszám eladást segítő előadáson, ahol a levegő rendszerekről, a légszerszámokról, azok eladási technikájáról, egyéb technikai tudnivalókról beszéltem egy óra időben, egy színpadon álltam többek között Tonk Emillel, aki az eladás-ügyfél kezelés technikában nagyágyú.

Az összejövetel oldalának domainje volt a szerszámspecialista.hu, melyet az esemény után szó szerint elkértem a tulajtól, és azóta a cégünk birtokolja azt.

Sokan kérdezik hogyan írom a cikkeket.

Ugyanúgy mint most ezt is, általában fejből. Tudom ez sokaknak hihetetlen, de igaz.
Van mögöttem néhány, eddig 35, az autószerelő szakmában és annak környékén eltöltött év, mindig szerettem a technikát, a gépeket, minden műszaki információ gyorsan rám ragad.
Ne tagadom természetesen többször utána kellett olvasnom néhány témának, ha azt nem ismertem annyira ahogy magamtól elvártam volna de ez elég ritka dolog.
Vannak átvett cikkek is, pl cnc témában, ahol a cikkírókkal jó a kapcsolatom, és természetesen engedélyem is van a közlésre.

Hihetetlen érzés, amikor pozitív visszajelzést kapok, főleg amikor a szakmán belül megdicsérik a munkám. Múltkor pl a légszűrő-direkt szűrő témájú cikkem miatt írt a Rigitech tulaja, hogy milyen jól megfogtam, megírtam a témát. Az is nagyon jó, amikor megkeresnek, hoyg egyik-másik cikkemet lehoznák más tematikus oldalon is.

Sajnos sok olyan esetem volt, amikor ellopták a cikket. Tudom ez a legegyszerűbb, de tisztességtelen. Beszéljük meg, hogyan, és lehet közzé tenni máshol is, de ennek azért vannak feltételei.

Ha olvassák a blogot, azt is láthatják, időnként nem kimondottan az eladásunkat segítő, hanem tájékoztató jellegű cikkeket írok. Meggyőződésem, ha valakinek segítség kell, akkor megtalál más módon is, nem kell a vevőre tukmálni a terméket, meg kell tudni mit szeretne csinálni és akkor szállítjuk a megoldást, de ehhez a vevőnek is alap szinten tudnia kell sok dologról, és erre jók ezek a cikkek. Gondolat ébresztőnek, érdekességnek.

Hogyan születik egy cikk?

Ha van téma, ötlet, leírom egy papírra a címet, vagy ha gép előtt vagyok ( mint általában ), akkor nyitok egy új bejegyzést, címmel, címszavakkal, emlékeztetőkkel.
Van, hogy hetekig rá sem nézek arra a cikkre, de ott van, bármikor folytatni tudom. Ezek az időpontok általában a kora reggeli órák, mivel rossz alvó vagyok, sokszor már hajnali 3-4 órakor a gép előtt ülök, és verem a klaviatúrát.
Ha a cikk készen van, átfutom még 1-2 alkalommal, kijavítandó a helyesírási hibákat, szóismétléseket, esetleg egy-egy új ötletet is bele szövök.

Ha mindent rendben találok, közzé teszem, vagy időzítem a közzé tételt, és minden megy utána a maga virtuális útján.

Jó lenne még sokáig írni, sok érdekes, hasznos információt megosztani az olvasókkal, de persze mindig vannak ellendrukkerek is.

Sajnos vannak akik a kákán is csomót keresnek, ha másba nem, hát egyes kisebb hibákba, betű hiányokba kötnek bele. Inkább kössenek bele a betonba... ha már szakmai dolgokba nem tudnak. Jellemző, hogy az ellendrukkerek a legtöbb esetben nem a magasan képzett, gyakorlott szakember rétegekből kerülnek ki, hanem a fiatal, sok esetben megfelelő szakmai tudással, múlttal sem rendelkező titánok közül, akik azt hiszik majd ők tízen-húszon évesen megváltják a világot, és a szakmát, gépészetet leginkább a különböző fórumokról, vagy éppen a youtube-ról tanulták.
Őket nem lehet és általában nem is akarom meggyőzni semmiről, majd rájönnek ( vagy nem ) hogy mit ér a tudásuk, esetleg néhány elégedetlen ügyfél eszmélteti rá őket egy lapátnyéllel előbb vagy utóbb.

Szeretném sokáig folytatni az írást azért is, mert ez azt jelenti még élek, vagyok, működik a vállalkozásunk. Ha az írás abbamarad, az azért lesz mert a háttér megszűnik, de szeretem a szakmát, szeretem a kis üzletünket, jó lenne ha mg sokáig így is maradna.

Az eltelt hosszú idő ( eddig már majdnem 4 év ) persze azt is feltételezi, hogy a munkámra szükség van, és ez hajt leginkább. Próbálok a fejekben rendet tenni, irányt mutatni, tájékoztatni, informálni. Ha csak egy kicsit is sikerül, már jó úton vagyok, volt értelme az egésznek.

Végül pedig köszönöm mindazoknak a figyelmet, akik eddig is velem tartottak, akár a kezdetektől, akár idő közben csapódtak hozzám, remélem továbbra is kitartanak mellettem, mellettünk.

Maradok tisztelettel
Bálint Balázs autószerelő. gépjármű technikus, szerszámspecialista
www.muhelynet.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése