2019. március 7., csütörtök

Ingyenes online szolgáltatások, kedvezmények

Mint már azt régebben írtam, nincs olyan, hogy ingyen szolgáltatás!

A szolgáltatásért fizetünk, nem is keveset, akár az adatainkkal, akár valós formában, pénzzel, termékkel, ajánlással, egyéb módon.

Pl ingyen regisztráció?
Naná, csak éppen az adatainkat adjuk meg, sok esetben teljesen szabad felhasználásra, hiszen ki olvasta már el valaha a teljes ÁSZF-et, és az adatvédelmi nyilatkozatot egy weboldalon? Már ha vannak ilyen egyébként kötelező tartalmak egyáltalán.
Na jó én sokszor elolvastam ilyeneket, mert volt ilyen munkám is, de be kell valljam, mint magán vásárló magam sem teszem meg szinte soha, és ez igen nagy hiba.

Nézzük a legnagyobb jelenlegi "ingyenes" szolgáltatásokat, programokat.


Googgle
A világ legnagyobb internetes cége, mindent felvásárolt amit lehetett, az összes keresőt lenyomta, vagy beolvasztotta, és mégis tejesen "ingyenes".
A frászt!
A Google mindent tud rólunk, a kereséseinken, leütött billentyűinken, bejelentkezéseinken, tevékenységünkön keresztül.
Tudja hol vagyunk, voltunk, mit kerestünk vagy vettünk, kivel leveleztünk, beszétünk, akár kivel találkoztunk.
Itt az adatainkkal fizetünk, amit jó pénzért értékesítenek a megkérdezésünk nélkül, hiszen a használat kezdetekor minden jogunkról lemondtunk.

Facebook és messenger ( +társaik )
Itt is fizetünk, nem is keveset, ugyanúgy adatokkal.
A Facebook ( és mellette a Messenger ) ugyanúgy gyűjt minden adatot rólunk. A tartózkodási helyünket, tevékenységünket, sőt ahogy már anno írtam, azt s tudja mikor kivel beszélünk.

WeChat
Gyakorlatilag az előzővel szinte azonos levelező rendszer, de ma már egy olyan platform ami azokat jóval felül múlja tudásban, szolgáltatásban. használható közvetlen fizetésre, vállalat irányítási rendszernek, publikus vagy belső levelezésre, stb.

Youtube
Akár feltöltünk, akár csak nézünk videókat, a rendszer látja kik vagyunk.

Ajánló rendszerek.
Ha vásárolunk valamit, sok esetben kedvezményt kaphatunk, akár ingyen jutunk egy-egy termékhez, ha azt, vagy az eladó céget ajánljuk ismerőseinknek. Itt részben a saját, részben mások adataival fizetünk, csak éppen nem gondolunk erre, és arra, hogy esetleg kellemetlenséget okozunk ismerőseinknek, kiszolgáltatva őket kéretlen leveleknek, vagy telefonos megkereséseknek.

Nyereményjátékok.
Ha megadjuk az adatainkat ( e-mail cím, telefonszám, bármi ) akkor pörgethetünk, vagy beküldünk egy jelentkezést és sorsolni fognak. Vagy nem...

Vásárlói kártyák
Kapunk egy olyan kicsi kedvezményt ami szinte nincs is, 1-2-3%-ot. Ezért megosztjuk a nevünk, címünk ( jó esetben csak az irányítószámunk ), e-mail címünk, telefonszámunk, vásárlási szokásainkat.

Az adatok áramlása olyan mértékű és mélységű, hogy aki ezeket kicsit is jobban látja mint az átlag felhasználó, az megijed. Ilyenkor jönnek azon reakciók, hogy visszatérünk a jó régi buta telefonokhoz, töröljük a facebook profilunkat, kidobjuk a tv-t, eldobáljuk a vásárló és hűség kártyáinkat, akár bebújunk az ágy alá és így tovább. Ne örüljünk azonban nagyon!
Mai világunkat olyan hatalmas mértékben és mélyen áthatja az információ éhség, hogy azért mindent és bármit megtesznek különböző vállalatok, vállalkozások.

Nem utópia a lehetőség, amit már mint fiktív történetet írtam, a technikai lehetőségek már évek óta adottak erre.



Sétálunk egy plázában, velünk szemben van egy nagy kivetítő, és egyszer csak azt olvassuk rajta :

"Szervusz Balázs! Most jobbra melletted a hamburgeresnél akciós az a burger, amit a múlt héten is vettél"

Ugye hihetetlen? pedig megvalósítható, és csak az akarat hiányzik hozzá, a technológia adott.

Mindezek ismeretében kellemes rettegést, és okos kütyü használatot kívánva maradok tisztelettel:

Bálint Balázs
Műhelynet szerszámbolt és szerszám webáruház


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése