2019. április 14., vasárnap

Különben megy vasba!

Látom, olvasom a hirdetéseket a közösségi oldalakon, hirdető helyeken, hogy gépet, alkatrészt, akár autót hirdetnek az alábbi szöveggel:

Eladó bizbasz 123456 Ft-ért, ha nem megy el, megy vasba.

Na most ezzel elég sokszor van bajom.

Ugyanis, ha valami eladó, annak legyen normálisan kiírt ára. Ez alap, és nem nagy dolog, igaz általában ( bár nem mindig ) teljesül is ez a kívánalom.
Ha azonban odaírom, hogy különben megy vasba, akkor miért van beárazva az a dolog a kilós árának a sok tízszereséért, akár százszorosáért?
Mert madj valaki elhiszi hogy tényleg kidobják vasba mondhatni fillérekért, és inkább megmenti?
Na ne vicceljünk már!!

Pl legutóbb egy speciális gép ( célgép ami az építési célján kívül semmire sem jó ) lett így meghirdetve 60.000 Ft-ért. A gép súlya bőven becsülve max 200 kg. Na jó legyen 250, de kis gépről van szó. A kilós ára manapság kb 50 Ft ( nem adagolható vegyes acél hulladék ), ez 12.500 t-ot jelent.
Ha szétbontom és úgy válogatva viszem be, akkor kb plusz 2-3000 Ft jön be, de ebbe már elég sok munkát bele kell tenni.
Tehát a különbség több mint négyszeres a kért és jósolt vas ár között.
Miért is?

Tehát ha valaki úgy hirdet, hogy különben megy vasba, kérje a kilós ár környékét, vagy kicsit ( és tényleg csak kicsit többet ) ezzel több legyet is üt egy csapásra.

Megkapja azt az árat, vagy kicsit többet, mint amit a zúzda adna érte, de nem került munkába, fuvar költségbe, stb.
Segít valakin akinek kellene a cucc, de esetleg nem tudja megfizetni azt az árat amit egy alkatrész, vagy gép kereskedő kérne.

Jellemzően azok a dolgok vannak így meghirdetve amik totálisan fölöslegessé váltak, vagy nincs valós piacuk, csak nagyon kis réteget érinthet, esetleg útban van vagy ezek kombinációja oda-vissza, tétre, helyre és befutóra...

Nem mellesleg megkíméli magát az olyan hozzászólásoktól, amit maga generált, de nem kíváncsi rá.

Vagy akár bontsa el a gépet, és árulja ki apránként.
Ja hogy erre sem ideje, sem eszköze, esetleg esze sincs? Hát ez utóbbit látjuk.

Sőt még olyat is hallottam ilyenkor, hogy persze, de aki megveszi olcsón az majd jól eladja drágán, és mennyit keres vele.

Miért? Ha megy vasba a vaskereskedő nem keres rajta? Hát mi a fenéből él te okoska?
Főleg ha nekem nem kell, és eladnám kilóra akkor mit érdekel, hogy más, akinek van jobb, több kapcsolata, ideje, lehetősége, hozzáértése, mennyit keres rajta...

Már majdnem ott tartunk, hogy miért adja a pék olyan drágán a kenyeret, hiszen olcsóbban veszi az alapanyagot... ezen az alapon be se menjünk semmilyen boltba, és csak magunknak állítsunk elő mindent.

Szóval nem értem, miért gondolják, hogy ha fenn áll a zúzás veszálye akkor valaki megad olyan irreális árat valamiért, amiért soha annyit nem fizetne senki.

Tisztelettel
BEB azaz Bálint Elégedetlen Balázs szerszámspecialista.
Műhelynet szerszámbolt és szerszám webáruház



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése