2016. október 3., hétfő

Sport eszközök otthoni készítése 4. box zsákok, és egyebek

Ebben a részben alapvetően a box zsákok megoldásairól írok, de bele veszek néhány olyan lehetőséget is, amik bár nem kötődnek a boxhoz vagy küzdő sportokhoz közvetlenül, mégis jó edzési lehetőségek, ha a hely és az elérhető hozzá valók adottak.

Box zsákok.

A box ( Magyarul ökölvívás ) egy igen elterjedt, az egyik legősibb sport, már az első olimpiai játékok résztvevő sportja. Erősíti a testet, állóképességet, akaratot, fejlszti a reflexet, gyorsaságot.
A klasszikus box zsák egy igen erős, bőrből, és vászonból varrott zsák, melyet homokkal töltenek meg. Súlyuk és méretük változó. Felakasztva egy megfelelő helyre, ezt lehet püfölni, rúgni, és az ütések miatti mozgása miatt jól imitálja az ellenfelet. Akár földre fektetve is lehet használni.

A klasszikus box zsák :



Néhány házilagos megoldás.

Hűtőgép.

A hűtőgép egy kellően nagy tömegű, így megfelelő tehetetlenségű darab. Természetsen mérettől füg, és itt kevéssé számít, hogy sima vagy kombinált, alul vagy felül fagyasztós, illetve hány csillagja van, milyen környezet védelmi besorolású. A lényeg, hogy van mit ütni. Ha teljesen tönkre ment és már erre sem használható akkor mehet a hulladékudvarba.


Használhatunk persze bármilyen konyhai nagygépet fa ládát vagy egyebet, fő, hogy legyen elég tartása, ne essen szét mindúntalan, és legyen némi tehetetlensége is.

 Autógumik. 

Sok esetben volt szó már róluk.
Gyakorlatilag bármekkore ésszerű mennyiségben ingyen elérhetők, a felületük csak módjával kemény, így pont jól használhatók. Ha kicsi a súlyuk, akkor akár felnire szerelve is használhatók, vagy a kisebb és nagyobb méretek egymásba is helyezhetők. Bírja a kézzel, lábban való küzdelmet, illetve bot harc gyakorlásban is hálás ellenfél, mert a botot a gumi kíméli. Magasságát, méretét ( hosszát, átmérőjét ), súlyát aránylag tág határok között tudjuk változtatni. Sok helyen még edző teremben is használják. Fontos, hogy az egységes mozgás miatt az egyes gumikat egymáshoz rögíttsük, ez célszerűen az oldal falak összecsavarozásával oldhatók meg. A függesztő láncot vagy kötelet lehetőleg ne a legfelső perembe, hanem a felső gumi alsó peremébe kössük, a felső és az alatta lévő gumi peremeinek összefogásával, így a tartás jóval erősebb lesz.


Egyéb sport eszközök.

Sok egyszerű eszköz van, ami könnyen elérhető, mondhatni hagyományos sport vagy munka eszközök, ezekkel való edzést sokszor barbár tréningnek, tudományosabb nevén funkcionális edzésnek nevezik.
A különböző ilyen eszközökkel való edzést ha szabályosan váltogatjuk ezeket, akkor köredzésnek nevezik, és a funkcionális köredzés már olyan tudományos hangzású, hogy csak na !

Traktor gumi.

A világ legerősebb embere verseny sorozat állandó résztvevői a különböző igen nagy méretű munkagép gumiköpenyek, jó edzési lehetőség ezeknek a használata.

Fogásuk rossz, méretük, súlyuk lehet igen nagy is, ezért a teljes testet, a tartó izmokat, lábat, kart, kezet is erősíti a használatuk, ami igen egyszerű. A lefektetett gumit fel kell állítani és átforgatni. Használatához általában ajánlott egy védő kesztyű is, ez a feladatot nem könnyíti meg, de a kezet kíméli.


A kisebb méretű gumikat egy kézzel emelgethetjük, dobálhatjuk is.




Láncok.

A vas láncok eredeti tartó funkciójuk mellett súlynak is nagyon jók, külön kiemelve mozgékonyságukat, mely plusz feladatot jelent akár egy akár két kézzel emeljük, vagy nyakba akasztjuk azt, a saját súlyunkat növelve, vagy más súlyokra rögzítjük.
Kiegészíthetünk vele súlyzó rudakat is.
Speciális megoldás, ha a rúdra rögzített vagy kézbe fogott lánc vége bőven a földig ér, mert így azt emelve a súly folyamatosan az emeléssel arányosan nő, ezzel automatikusan változtatva, növelve a terhelést.



Kötelek.

A kötelek húzhatók, emelhetők, felfüggesztve fel lehet rájuk mászni, lehet rángatni, tekregetni azokat. Fontos sporteszköz az ugrókötél is.

A vastag kötelekkel rövid, de intenzív sorozatú mozgásokat lehet végezni, kimondottan erősíti az egész felső testet és a karokat is. A mozgásba mélyen bele ülve a lábat, hasat, hátat is edzi.



Nem véletlen, hogy anno kiváló ökölvívónk, Papp László ( Laci bácsi ) is sokat vágott fát. na nem mintha fázott volna télen, a favágás egy nagyon komoly edzés, mozgás forma, amit akkoriban, a megfelelő speciális gépek, és talán anyagi háttér hiányában széles körben alkalmaztak edzéseken.
Érdekes megjegyezni, hogy az emúlt néhány évtized alatt előre tört néhány erősítő gépet háttérbe szorított megint ez a mozgás, igaz kicsit megujítva, nem az erdőn végezve.

A kalapács, pontosabban a két fejú azaz pöröly kalapács a barbár edzsek fontos eszköze. Helyesen használva nagyon jó hatású, gyors fejlődést ad. ha éppen értelmes dolgot nem tudunk művelni ezzel a mozgással ( pl fa hasogatás, vagy cölöp verés ) akkor egy nagyobb gumit ( amit éppen senki nem forgat ) üthetünk vele.


Bár egyszerűnek tűnik, a használatát pontosan meg kell tanulni, hogy sérülés nélkül, hatékonyan feljesszük izmainkat. Nem kell megvenni feltétlenül egy speciálisan erre a célra készült jó nevű kalapácsot, még csak nem is feltétlenül fontos, hogy az pöröly legyen, de mindenképp hosszú nyelű, minimum 3 kg-os kalapács kell hozzá. Ajánlott a modern technikával készült üvegszálas nyelű kalapács, melynek a feje nem ékelve van, hanem a kúpos nyélre van felütve a fogó vég felől, így a fej véletlenül sem repülhet le róla.


A funkcionális, más néven barbár edzések után érdeklődni lehet pl. az University Boxing Klubban, ahol korrekt és jól felszerelt edző termek, kíváló edzők adnak tanácsot, illetve tartanak foglalkozásokat. Itt tart edzést többek között Patkó Péter kettlebell és clubbell instruktor is, aki a cikk elkészültében sok segítséget adot.

Maradok tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webáruház





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése