2016. szeptember 26., hétfő

Sport eszközök otthoni készítése 3. kettlebell

A kettlebell sport a világban az utóbbi 7-10 éveben, sokoldalúságának, és kis helyigényének köszönhetően hatalmas karriert futott be, és bár manapság divatos és folyamatosan tovább terjedő sprotág, mégsem új keletű.

A kettlebell vagy Oroszul eredeti nevén "gyrja" egy 300 éves múltra visszatekintő sportág, melyet a mai napig is sok Orosz és más sportoló szinte kötelezően használ általános erősítésre. A kettlebell célja nem a látványos, hanem a minden tekintetben használható, nem utosó sorban tetszetős, de nem eltúlzott formájú izomzat felépítése, kialakítása.

Mára már több ága is kifejlődött az eredeti mellett, ezzel a súlyok, azok formája, kivitele, és a hozzájuk tartozó technikák is változnak néha.

Néhány általánosan megtalálható forma, illetve kialakítás :

A mai "klasszikus" orosz kettlebell, súlyuk a méretükön látszik, de természetesen feliratozva is vannak :
A mások Orosz irányzat, ahol a méretek azonosak, súlyuk a szinek szerint változik, a forma, és a technika kicsit eltér az előbbitől :

Megint csak klasszikus forma, de szines szilikon gumi bevonattal, ezt a kivitelt a modern igények hozták létre : 

Műanyag ház valamilyen töltelékkel, a dizájn szép de vannak olyan kivitelek amik baleset veszélyesek. Ha a ház nem a súlyra van öntve, hanem két darabból van összepattintva, fenn állhat a bőr becsípődésének veszélye, gyengébb minőségnél akár a ház törése,



A kettlebell súlyok nem olcsók. Sok gyártó sok termékével találkozunk a piacon, általánosságban elmondható, hogy a kettlebell súlyok ára jelenleg kb. 1000 Ft/kg ár körül mozog. Függ persze ez a gyártmánytól, ezzel együtt a kivitel minőségétől is, illetve van olyan forgalmazó, aki nagyobb súlyra váltásnál az előző kisebb súlyt vissza veszi, beszámítja a következő méretbe.

A magas árak miatt tehát nem véletlen, hogy ezeket a sporteszközöket is sokan megpróbálják otthon elkészíteni kisebb vagy nagyobb sikerrel.

Nézzünk előbb néhány elrettentő példát, hogy mit ne is próbáljunk meg készíteni :

Az első egy nagyon "maszek" megoldás. A kiálló csavarok, és végek veszélyesek, a fogó bizonytalan, talán ne is nyúljunk hozzá: 

A második már kicsit jobb, de ez is maximum egy kezes súlyzónak lenne jó. Éles sarkok, kiálló csavarok vannak rajta.


Az alábbi ötlet jó, de ahogy mondani szokás, a kivitelezés pocsék. Ez is legfeljebb egy kezes súlyzónak jó, a legtöbb kettlebell gyakorlatot meg se próbáljuk vele, hacsak nem a gipszelőben szeretnénk végezni a napot :


Ez a megoldás talán szót sem érdemel, még viccnek is rossz, de mint a legelvetemedett lehetőséget megmutatom :


Vannak olyan kimondottan ötletes megoldások, amikhez nem kell nagy felkészültség, de mégis jól használhatóak az eredeti funkcióknak megfelelően. Ezeket nyugodtan le tudjuk másolni.

Nagyon jó ötlet a kiszuperált labdába öntött anyag, pl beton. A labda megadja a pontos formát, borítása kissé lágy, a jó fül megoldás teljes mértékben használhatóvá teszi, és a labda mérete, formája messziről beazonosítható, és egyöntetű méretű súlyokat feltételez. Szépen, biztonságosan lehet elkészíteni, ha a fül és a belső súly tartó szerkezet jó kialakítású, akkor teljes értékű sport eszközünk lehet. A labda talpát benyomva ( ellapítva ) kialakítva az eldőléstől sem kell tartanunk.


A zsák súlyokat sok edzés formában használják, időnként egy füllel, máskor több füllel ellátva a zsákot, hogy több mozgás formát is lehessen végezni velük. A bemutatott kivitel egy egyszerű, valószínűleg homokkal töltött forma. Nem tökéletes, de a baleset veszély a puha, és síma felület miatt minimális, ha jól tudunk csomózni, akkor a fogás is biztos. Nem teljes értékű kettlebell, de nagyon olcsó, és már használható szint.


A "home made" Következő állomása a betonvas, és stílszerűen a beton házasítása. Lehetne a kivitel jobb is, hisz a fogó végeire tekert ragasztó feltételezi a nem pontos hegesztés miatti védelmet, illetve a beton egyébként ( ahogy előző cikkekben is szó volt róla ) törékeny anyag. A fogónak használt betonvas helyett gömb vasat használva a fogó felülete is jobb lenne. Mind e mellett használható a forma, a felhasznált ragasztónak köszönhetően a fogó által keletkező sérülések veszélye is aránylag kicsi. Kérdés persze, hogy ha a beton formáját valamilyen gömb, esetleg egy labda adta meg azt miért nem hagyták rajta, mert sokkal jobb lenne, ahogy az első bemutatott példa is mutatja.


A súlyok drágák, így sok gyártó ( vagy éppen otthoni mekk mester ) probálkozik változtatható súlyú kettlebellel, ezzel spórolva meg a súlyok váltásának tetemes költségeit.
Néhány jó és néhány igen rossz megoldás is van, ezeket is bemutatom, a jobbakat lehet utána csinálni.

Az alábbi gyári kiviteleket nehezen értem, de lehet, hogy az alkotók csak a divatot próbálják mglovagolni, és a kettlebell gyakorlati használatáról vajmi keveset tudnak, mint az sokszor előfordul.

Ez a forma csak súlyzónak jó, bár annak is korlátozottan, mégis kettlebell-nek hirdetik. Szögletes, és nehezen kezelhető.


A jóhoz közelít a lenti ötlet, kár, hogy a hengeres test miatt sok gyakorlatnál a súly rossz helyen, vagy éppen rossz módon nyomhatja a csuklót, alkart, így igen korlátozottan használható. A fogótól távolabbi súlyok ugyanolyan méretúek, így a csoklóra igen nagy, nem kívánatos plusz csavaró terhelést jelenthetnek.


Mint az előző megoldásnál, itt is próbálnak a gömb forma felé menni, ami jobban sikerült, de a felület nem egységes, az esetleg alkarra ható nyomó erő nem oszlik meg egy síma felületen, és kellemetlen lehet a használata.


Szintén a gömb felé, és szintén a karra fektetve a súlyt hibás a megoldás, ha kevés súllyal használjuk, az élek vághatnak :


Ez aztán nagyon rossz. Hegyes végű fogó, vékony élű súly tárcsák, csak súlyzónak lehet használni.

Magint csak súlyzónak jó, azzal együtt, hogy még a talpán sem áll meg az alábbi megoldás, ezért az előbbieknél is kevesebb a hasznáhatóság lehetősége.


Nem szabad azonban elmennünk néhány olyan jó gondolat mellett, amit akár el is lehet lesni, ha van némi affinitásunk, technikai hátterünk és tudásunk a készítésükhöz. Ezek változtatható súlyú kettlebell megoldások, mégis az eredeti fuknciónak teljes mértékben megfelelhetnek némi kitétellel, de a lényeg, hogy a kölün hozzáadott baleset veszély nem áll fenn, és használhatóságukban a teljesség felé haladnak.

Ami mindegyik megoldásnál látszik, hogy a súly gömb fromásájank megtartása mellett ügyeltek arra, hogy a benne található, és kivehető súlyok a gykorlatok alatt ne mozoghassanak, ezzel ugyanis plusz nem kívánatos dinamikus terhelést, ütést róhatnak a kezünkre, testünkre.

A képen épp nem látszik, de a gömb formát egy bajonet záras sapka teszi teljessé, megtartva a súly gyanánt ott lévő cső vagy rúd betéteket is.

Mindkét alábbi megoldás hasonló, kivitelük kicsit eltér, de látható, hogy teljesen jól használhatók minden finkciójukban.



Végül egy olyan kialakítás, mely otthon némi varrógép és vászon, illetve kötél segítségével elkészíthető. Néhány gyakorlat kivételével ( ahol a fülre támaszkodni kell ) jól használható, súlya változtatható, a puha felület miatt a plusz sérülés veszélye igen kicsi. :


Remélem tudtam néhány jó ötletet adni.

Ezen cikkem megírásában is komoly sport szakmai segítséget nyújtott Patkó Péter instruktor, akihez a kettlebell, clubbell és életmód javító kérdésekkel is bátran fordulhatnak.

Maradok tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webáruház.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése