2019. október 16., szerda

A dióhéj/maghéj szórás tapasztalatai

Immár fél év telt el, hogy a brutálisan megdrágult dióhéj őrleményt kiváltottuk egy olcsóbb anyaggal, a maghéj őrleménnyel. 

Talán eljött az ideje, hogy a tapasztalatokat megosszam az olvasókkal.

Az előzmények.
Pár évvel ezelőtt alakult ki a dióhéj szórásos tisztítási technológia, párhuzamosan a járműtechnika fejlődésével, amikor is, az egr-es diesel és benzines autókban is felmerült a probléma, hogy a szívó oldali szelepek brutálisan le tudnak kokszosodni, akár oly annyira, hogy az a motor működését már igen nagyban befolyásolhatja.
A problémára első időszakban csak egy megoldás létezett, a motorról a hengerfej leszerelése, és mechanikus, illetve vegyi tisztítása.
Ez igen idő, és pénz igényes volt.
Később elkezdetek különböző szemcséket használni, hogy a leszerelt szívósor helyén ( a szívósort külön tisztítva ) a szelepeket és a szívócsonkot szemcseszórásos technológiával tisztítsák meg. Ekkor került előtérbe a darált és frakcionált dióhéj, mint megfelelő megoldás.

Miért olyan jó ez a dolog?

A dióhéj felülete elég kemény, súlya aránylag csekély, így a fémek és műanyagok károsítása nélkül kiválóan lehet eltávolítani a kokszos lerakódásokat, még ha azok teljesen rá is égtek a felületekre. Ezzel kíméletes, mégis tökéletes tisztítást lehet elérni.

Szívósor, hogy már nem is tudjuk hol kapott levegőt a motor.

EGR szelep rommá tömődve


Mi a probléma?

Sajnos az utóbbi években bekövetkezett egy már régebben fennálló félelem, mi szerint nyugatról egy invaziv faj, a diófúró (dióburok fúró) légy, 2010-11 óta, szépen folyamatosan terjeszkedik keleti irányban, ahogy szükségképen Magyarország is útba esik neki. A légy a még zöld dióba szúrva, abba teszi le lárváit, mely növekedve teljesen tönkre teszi magát a diót és annak héját védő külső réteget is, ezzel a dió egyik része sem lesz többé felhasználható semmire.

Az ellenség.
forrás agroforum

És az eredmény, a teljesen tönkremenő dió.
forrás: agroforum

Utolsó megfelelő minőségű dióhéj beszállításunk 2017-ben volt...

A dióhéj ára az egekbe szökött, a dióbél árával együtt. Az agrárium jóslása szerint 2018-19-ben a hazai termés fele is odaveszhet a kártevő miatt, és a fertőzés tovább terjed. Jelenleg természetes ellensége nem ismert.

Ma egy kg dióhéj ára kb 2000-2500 Ft körül van, míg a  dióbél ára akár a 3500-4000 Ft-ot is elérheti.
Sajnos a védekezés, még ha megoldható is lenne, a gazdák szemlélete, össze nem tartása miatt szinte lehetetlen, hiszen ha a sok gazdából csak egy nem védekezik megfelelően, a kártevő ugyanúgy tovább él és terjeszkedik.

Manapság Európában szinte csak Románia és Németország területéről lehet használható minőségű, és megfelelő mennyiségű  dióhéjat beszerezni.
Sokan próbálkoznak az előállításával, de a technológia általában nem kiforrott, ezért a végtermék sem úgy használható mint ahogy azt szeretnénk.

A megoldás.

Más anyaggal kell helyettesíteni a dióhéjat, de mivel?
Szóba jöttek olyan, már jól ismert anyagok, mint az üveggyöngy, perlit, és néhány már eddig is használt szóróanyag, de ezek nem váltak be, a figyelem megint a természetes anyagok irányába terelődött.
Mi más lenne alkalmas a kiváltásra, mint egy másik teljesen hasonló anyag?
Itt lépett a képbe a maghéj, mely az elmúlt fél év alatt már bizonyított, sőt néhány felhasználó szerint túl is teljesített a dióhéjhoz képest.

Összehasonlítás

A maghéj a dióhéjnál kicsit kisebb fajsúlyú ( kb 20%-al könnyebb ), de felületi keménysége magasabb ( közelít a vashoz ), így e kettő összevonásával, a hatásfoka közel azonos.
Használati módja teljesen azonos, semmilyen új felszerelésre vagy gépre nincs szükség.
A maghéj jelenlegi ára harmada körül van a dióhéjnak. Most egy kg dióhéj minimum 2500 Ft, míg a maghéj kilója 650 Ft.
A dióhéjhoz képest biztosabb, folyamatos ellátás.

forrás: muhelynet.hu

Sarkos, egyenletes szemcseeloszlású anyag, 
kinézetre nagyon hasonlít a dióhéjra.


Mik a tapasztalatok? 

(vevőink visszajelzései)
Gazdaságosabban használható.
- Első sorban lényegesen olcsóbb, míg a végterméket, magát a munkát azonos árban lehet eladni.
- A dióhéj általában egyszer használható, jobban porzik, ezért jobban összeáll a kitakarított olajos szennyeződéssel, míg a maghéj akár 2x, 3x felhasználható megfelelő átszitálás után.
- Ugyanaz a szemcseméret ugyanúgy dolgozik, függetlenül a kis mértékű fizikai eltérésektől.
- Legjobban a 0,5-1 mm-es frakciót használják ( G20 ) ebből kiugróan többet értékesítünk, mint a többi szemcseméretű anyagból.
- Jól használható rázóasztalos ( vibrációs ), és forgódobos felületfinomító munkáknál polírozásra, finom felülettisztításra.
- A használt, és már nem újra használható anyag mentesító anyagnak tovább hasznosítható. gyártói adat szerint 1 kg maghéj mintegy 2,5 liter olajat képes megkötni, a gyakorlati tapasztalatok szerint 1 litert még a szennyezett anyag is biztosan megköt. Mentesítő képessége elmarad az egyéb, direkt e célra forgalmazott anyagokétól, de mint mellék szolgáltatás így ingyen van.
A már kidobásra ítélt anyag a megfelelő kazánban eltüzelhető ( értve itt a kéményfüst megfelelő szűrését a környezetvédelem miatt ). A kazán lehet automata pellet vagy más vegyes fűtésű is. A maghéj égéshője azonos az akáccal.

Így ma már szinte bizonyosan kijelenthetjük, hogy meg van a megoldás úgy a megnövekedett árak, mint a bizonytalan beszállítás ellensúlyozására, és a maghéj tejes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Természetesen minden felmerülő felhasználói kérdésben igyekszünk megfelelő segítséget adni továbbra is.

Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista.
www.muhelynet.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése