2016. augusztus 12., péntek

Fúrószárak, fémfúrók.

A fém fúrók jutnak eszünkbe első sorban ha fúró szárról beszélünk.

Csiga fúrónak is hívjuk, bár nem fúrunk csigát, de forgács kivezetés csiga formában ölt testet.

Anyagai :
- szerszám acél - általános használatra gyengébb minőségű vas fémekhez, könnyű és szines fémekhez, mőre lágyuló műanyagokhoz. Színe fekete, matt vagy fényes kivitelben, sokszor sárga titánium bevonattal látják el, melynek a forgács kivezetés jobbításában van szerepe, az él taertósságát nem befolyásolja.



- HSS gyorsacél - szerszám acélokhoz, vas fémekhez kb 900 N/mm2 erősségű anyagokig, színes és könnyű fémekhez, hőre keményedő műanyagokhoz. Színe fényes ezüst.


- HSS kobalt 5% vagy 8% - nagy szilárdságú és tömörségű acélokhoz 1000-1100 N/mm2 erősségig, rozsdamentes és egyéb magasan ötvözött acélokhoz, üvegszálas kompozit anyagokhoz ( pl nyák lemez ), nagy sorozatú munkákhoz. Megismerhető kicsit bronzos színéről, nem keverendő össze a titánium bevonatos sárga felületű fúróval.



Felépítése :
Befogás a szárnál, mely alap esetben hengeres, de van lapolt vagy 3 illetve 6 lapú megfogás is, ez utóbbiak a biztosabb tartásért, vagy, hogy bit befogású eszközzel meg lehessen hajtani azokat. Lapolt befogást ( egy oldalon lapolt ) csak a legnagyobb méreteknél használunk, ott sem általános.
A befogás hengere lehet normál vagy lépcsős. A lépcsős megfogás akkor kell, ha pl egy maximum 10 mm befogású tokmányba 10 mm fölötti fúró szárat használnánk, ekkor a szár megfogó része a forgácsoló méret alatt marad.




Forgácsoló éle :
Általában 2 bekezdéses, de speciális igények és nagy méret esetén 3 de akár 4 bekezdéses fúró is lehet.
Az él bezáró szöge ököl szabály szerint 60 fokos, ezt igen könnyen tudjuk otthon is ellenőrizni egy egyszerű módszerrel.

A fúrószár hegy szögének egyszerű ellenőrzése :



Az élszögek kialakítása nagy gyakorlatot igénylő feladat, ne álljunk neki a kellő tapasztalat nélkül.


Az élszögek :



és egy szép megmunkálás :





Megmunkálási minősége :
Normál, amikor csak a forgácsoló él van köszörülve
Félig köszörült, amikor a forgácsoló él és az élszalag ( a spirál élén végig futó síma megvezető él ) is köszörülve van
Teljesen köszörült, amikor a forgácsoló él, az élszalag, és a forgács kivezető horony is köszörült. Ez utóbbi az akadály mentes forgács kivezetésért felel.

Méretei :
Átmérő  : gyakorlatilag bármilyen méretben készíthető igény szerint. Kézi fúrásnál mini géppel le lehet menni 3-4 tized mm-ig, de vannak hatalmas gépek is ahol több tíz cm átémrőjű fűrókat is használunk.
Hosszúság : az átmérőtől függ, ne 1-2 cm-től akár 2 méteres hosszig bármilyen lehet.

Különleges kivitel a bal forgásirányú ( balos ) fúró, melyet sorozat fúrógépeken ( a gépen sok tokmány van egy sorban egy hajtáson, és a hajtás egyszerűsítése miatt minden második tokmány ellenkező irányban forog ), illetve speciális feladatoknál használunk.


A fenti példáktól természetesen különleges esetekben eltérnek a gyártók.

Jó munkát kívánva maradok tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webáruház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése