2016. augusztus 9., kedd

Fúrószárak áttekintése, hogyan válasszunk ?

Lyukakat márpedig készíteni kell ( ókori latin mondás, ismeretlen szerzőtől ).


A furatok ( népies nyelven lyukak, likak ) szükséges kialakítások a gépészetben, faművességben, és az élet szinte minden részén. Mit ér a gomb gomlyuk nélkül ? Mit ér a cső lyuk nélkül ? Hogyan lenne spagetti ha nem a makaroniból vennék ki a lyukat ? Ezer kérdés, amiben mindig arra térünk ki, lyuk nélkül a világ nem világ...

Na de hogyan készítjük a lyukakat, furatokat ? Mint a neve is mutatja fújuk ( ez ám a felfedezés ) !


Na de komolyan...


A furatok fontos elemei ( legalábbi s számunkra ) a gépészetnek, építészetnek és egyéb műszaki, technikai megoldásoknak. A furatókat fúrluk, egyébként a lyukakat mint olyat, véssük, vagy áttörjük, kivágjuk, ütjük, kiszúrjuk, stb.

Most a fúró szárak kiválasztását nézzük át az alapoktól.

Minden anyaghoz a megfelelő fúrószárat kell választani, mert más kialakítású és anyagú szerszám kell a különböző munkadarabokhoz, így léteznek :
- fém fúrók
- kőzet fúrók
- fa fúrók
Más megközelítésben :
- tömör fém fúrók
- lapkás fúrók

Fém fúrók :
Ez az a fúró fajta, amire általában gondolunk, ha fúróról, fúró szárról van szó. Csiga fúrónak is ismerhetjük, ezt az elnevezést a forgács kivezetés csiga vonaláról kapta, ami egyébként minden fúró sajátja, de ez így terjedt el.
A fém fúrókat arról lehet felismerni, hogy a hegyük közel 60 fokos hegy szöggel rendelkezik, száruk végig hengeres, a hegy után a forgács kivezető élek is ugyanolyan méretűek mint maga a hegy.
Fém fúrókkal fúrúnk a fémeken kívül műanyagot ( PVC, plexi, stb ). kompozit anyagokat ( pl. nyomtatott áramköri lapok, textil bakelit ) is.
Lehet tömör fém vagy lapkás is, illetve ritkán 6 lap ( 1/4"HEX azaz bit megfogású is ).
Tömör fém esetén
- szerszám acél
- gyorsacél ( ebből az anyagból készítünk akár eszterga kést is ) több minőségben
- speciálisan ötvözött gyorsacél ( pl. 5% vagy 8% kobalt tartalommal )
Lapkás fúrók esetén :
- vídia lapkás
- kobalt lapkás
Fém fúrók esetén a beheggesztett lapka nem áll ki a fúró szár méretéből, azzal azonos az átmérője.
Kivitele :
- normál ( csak a fúró hegy éle van köszörülve )
- félig köszörült ( a fúró vezető élei is köszörülve vannak )
- teljesen köszörült ( az élek és a forgács kivezető nút is végig köszörülve van )
Él kialakítás szerint:
- két bekezdéses ( ezek az általános kialakítások )
- több bekezdéses ( ritkán, inkább nagyobb átmérőnél használunk 3 esetleg 4 bekezdéses fúrószárakat ) 
 

A fém fúrók általánosan jobbas forgásúak, de sokszor igény van balos forgású fúrókra is, illetve a normál hengeres szár mellett lépcsős szár kialakítással is hasznájuk.

Fa fúrók :
A fa fúrók hegy kialakítása nagyban más mint a fém fúróknak. A fa fúrók hegye középen és a széleken is túl alók a besüllyesztett vágó élen. Erre azért van szükség, mert míg a közepső hegy a megfelelő megvezetésért, központosításért felel, a szélső kiálló vágó élek a fa szál szerkezetét vágják el, így nem tépik azt.
Nagyobb méretű furatok esetén körkivágót használunk, mely lehet lapkás, egy élű, vagy folyamatos fogazású is. Ezek megfogása lehet 3 vagy 6 lapú is, az átmérőtől függően.



Kőzet fúrók :
Bár fúróknak mondjuk, ezek igazából vésők, és ütve fúró gépekkel használjuk. A fúró szár körkörös mozgása mellett a fúró lapkás élével körbe üti, mintegy kivési a furatot. A fúró szár maga csak a megvezetésért és a kifúrt/kivésett por kivezetéséért felelős.
Különlgeses kivitele a gránit fúró, mert a gárnit, és a márvány nem fúrható ( kis vastagságú anyag esetén ) ütvefúróval, megrepesztheti, eltörheti azt, így ezen anyagokat valpban fúrjuk.
Megismerhető arról, hgy a lapka minden esetben túl lúg a szár átmérőn, ez adja meg a valós méretet. A lapka forrasztással, vagy heggesztéssel rögzül a fúró száron, ha a lapka megsérül, vagy kifordul a megfogásból, akkor a fúró szár kuka. Maga a fúró szár aránylag aránylag lágy, de szívós, a dinamikus igénybe vételt jól bíró anyag.
Közetbe ( falba, téglába, egyéb kőzet anyagokba ) is használhatunk körkivágót, de ez esetben is lapkás kivitelt, és ütve fúróval használjuk azt. A körkivágók lehetnek hengeres, lapolt vagy SDS plus megfogásúak is, a kívánt átmérőtől, és a munkadarab anyagától függően.
Több hegy vagy él kialakítással is ismerhetjük.
- ütve fúró szár
- gránit fúró
 



Fúrásra tehát minden esetben a megfelelő, a munkadarab anyag összetételének, vastagságának ismeretében alkalmas fúró szárat válasszunk, ha nem vagyunk benne biztosak, kérjük hozzáértő segítségét, de megkeresésre minden esetben mi is segíteni tudunk.

A következő részben a fém fúrók kivitelét, fajtáit, és használatát vesszük szemügyre részletesen.

Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webáruház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése