2022. március 15., kedd

Dióhéj, maghéj szórás eszközei.

 Sokszor esett már szó a maghéj szórás szükségességéről, történetéről, anyagáról. 

Most segítséget szeretnék nyújtani abban is, hogy milyen eszközök kellenek a munka elvégzéséhez.

Alapvető eszközök:

-Szóróanyag

-Szóró gép

-Sűrített levegő

-Elszívó eszköz

-Adapterek, kiegészítők.

A szóróanyag:

Ez nálunk a dióhéjat tökéletesen kiváltó, folyamatosan elérhető, és lényegesen olcsóbb maghéj lett, amiről már igen sok szó esett, a tulajdonságaitól, a szükséges méretig, ezért ezt nem részletezem ezen oldalon.

Szóró gép:

A granulátum kijuttatásához gép is kell, ez több féle létezik, vannak már speciálisan erre a feladatra tervezett gépek, melyek egy részének a hatásosságáról nem vagyok meggyőződve (bár már volt több ilyen a kezemben), míg mások teljesen jók, de esetleg fölöslegesen drágák.

Azonban ezt nem kell feltétlenül így csinálni.

Alapvetően egy nagynyomású szemcseszóró gépre van szükségünk, ami nálunk ez a gép:



A gép, illetve a rendszer már sok éve bevált, de nem csak nálunk, ha valaki ránéz a youtube megfelelő videóira, láthatja, hogy gyakorlatilag mindenki ezzel dolgozik.

Miért? Mert a legjobban elérhető, megfizethető, és igen jó a hatásfoka, mondhatni ennek az egyik legjobb, ami ugye azért fontos, mert a magas hatásfokkal időt, energiát, így pénzt spórolunk.

A gépet jelenleg kb. 100-110.000 Ft-os áron érhetjük el, van ahol még olcsóbban is.

Megjegyzés: igyekezzünk kerülni az önmagába visszaforgató szemcseszóró gépeket, mert egy részt a hatásfokuk sokkal alacsonyabb, más részt a visszaszívott koszt újra kijuttatjuk, ami nem szerencsés. Sokszor az az indok, hogy benne van mindjárt az elszívás is, ami igaz, de jelen feladathoz ezen gépek nagy többsége teljesen alkalmatlan.

Sűrített levegő:

Nem tudom elképzelni, hogy egy meglévő műhely (mert jellemzően ők bővítenek ilyen szolgáltatással), ne rendelkezzen egy használható kompresszorral. A baj akkor kezdődik, ha az adott kompresszor túl kicsi. Ekkor be kell szerezni, egy minimum 400 l. körüli leadott teljesítményú darabot, minimum 50, de inkább 80-100 literes tartállyal. Ezzel már fogunk tudni dolgozni.

Elszívás:

A befújt granulátumot ki is kell onnan szedni, mégpedig a befújással lehetőleg egy időben. Ennek fontossága abból adódik, hogy ha ezt nem tesszük meg, akkor a szóró anyag a szívócsonkban összegyűlik, és ezzel agyban rontja a munka hatásosságát, eredményét.

Az elszívás praktikusan egy ipari porszívóval történhet, mely lehet egy egyszerű barkács áruházas, vagy akár az általunk preferált Nilfisk márka (aminek legfőbb előnyei, az ipari kivitel, és, hogy Magyar gyártmány). 

Egyéb tartozékok, adapterek:

A maghéj befújása, és pontos helyre történő juttatása alapvető a jó és hatékony munkavégzéshez. Erre tudunk adni megfelelően elkészített tömlőt, csatlakozókkal, a végén egy olyan csővel, amivel a munka jól elvégezhető. Nem nagy ördöngősség, igazából ezt más is megteheti, sőt sokan meg is teszik különböző csövek, alkatrészek felhasználásával.

Adapterek is kellenek, bár a legegyszerúbb eszköz a rongy. Azt felejtsük el, hogy nem használunk semmilyen tömítő-tömő anyagot a művelet alatt, mert akkor még a mennyezet is koszos lesz a munka végén, nem beszélve az adott autóról.

Így a befújó eszköz (nevezzük fúvókának) és az elszívás (a porszívó csöve) mellett a keletkező maradék réseket el kell tömítenünk.

Vannak típusokhoz speciális adapterek, ezeknek az ára az utóbbi években gyakorlatilag több tízszeresére nőtt. Meg lehet venni darabra, vagy szettben is. A nagy probléma, hogy szinte minden motorhoz más és más kell, sok esetben egy motorhoz is akár 2-3 féle kivitel, hiszen a tervezők anno nem is gondoltak arra, hogy ilyen feltételeknek megfeleljen a motor. Szerintem most sem érdekli őket.

Ha tehát veszünk adaptereket, az jó megoldás, ha csak 1-2 típussal, márkával foglalkozunk, de ha nem, akkor ez igen nagy kiadás lehet. Ekkor jön a leleményesség, ugyanis lehet megfelelő "dugókat" készíteni polifoam, vagy gumi lapokból is. Ezek könnyen megmunkálhatók, és megfelelő megoldások lehetnek. Jól jöhetnek a különböző méretű, nagyobb átmérőjű gumicsövek is.

És itt a vége, mert magához a munkához közvetlenül nem is kell más, de ne feledjuk, hogy egyéb alapvető, vagy éppen komolyabb célszerszámok is kellhetnek, valamint némi szaktudás, mert nem csak a szívócsonkot kell levenni, de ezzel együtt esetleg meg kell bontani az üzemanyag rendszert, esetenként a hűtőrendszert is.


Ha bármi kérdésük felmerül, kérem keressenek elérhetőségeinken, igyekszem segíteni a kiválasztásban, megoldásban.


Tisztelettel

Bálint Balázs

www.muhelynet.hu

2022. január 27., csütörtök

Dióhéj szórás illetve maghéj szórás

 Tisztelt partnereink,vásárlóink!

Immár két éve forgalazunk maghéj szóróanyagot dióhéj helyett, a tapasztalatok folyamatosan gyarapodnak, és ezeket igyekszünk is átadni a vevőinknek, mert ugye sokkal olcsóbb és egyszerűbb meghallgatni mást, mint magunk, a saját kárunkon kitalálni, egy amúgy meglévő tchnológiát.

Az alábbiakban néhány olyan tudnivalót igyekszem összefoglalni, amivel némi segítséget adhatok a kezdőknek, akik e dióhéj vagy maghéj szórásos technológia bevezetésén gondolkodnak.

A következő néhány pontban nagy vonalakban válaszolok pár alap kérdésre, melyek kifejtését a későbbiekben igyekszem megtenni.

1. Miért szükséges?

Minden közvetlen befecskendezéses motor fő baja, hogy az EGR által visszavezetett kipufogó gázból a korom főleg a szívócsőben, és a szívócsonkban rakodik le, mivel ezeken a helyeken a régi konstrukciókkal ellentétben nincs üzemanyag áramlás, ami mosná a felületeket. Igazából nincs kivétel a márkák között, mindegyiknek kell, igaz egyiknek jobban, a másiknak talán kevésbé, és a motor állapotának romlásával egyre inkább.

2. Mivel szórjunk?
Egy régebbi cikkemben összefoglaltam honnan, és miért alakult ki a dióhéj szórás technológiája, de a dióhéj termelés nagyban csökkent, illetve pl a szépségipar is nagy felvevő, ezért a piac beszűkült. Ennek ellensúlyozására találtuk meg az általunk ajánlott maghéjat, mely kémiai tulajdonságaiban szinte a dióhéjjal azonos, fizikai hatásában nincs különbség. Ajánlott, és bevált szemcsemérete 0,5-1 mm.

maghéj szóróanyag elérhetősége: maghéj szóróanyag 0,5-1 mm

3. Biztosan jó a maghéj?
Határozottan állíthatjuk, hogy igen. Az elmúlt bő két év alatt elértük a havi 500+ kg forgalmazást, és a több új partner mellett a régi vevőink is folymatos megrendelőink. Az új ügyfelek jó részét is ők hozzák.

4. Milyen géppel dolgozzunk?

Sajnos sok, a magéj szórást kezdő kolléga fut bele néhány hibába. Hogy ezt elkerüljék, szívesen adunk tájékoztatást a lehetőségekről, és akár komplett, az összeállítás után azonnal hadra, munkára fogható rendszert is összeállítunk, ahogy eddig is több esetben történt.

5. Megtérülés.
A beruházás gyorsan megtérülő, hiszen jelenleg a maghéj szórásos szívócső/szívócsonk tisztítás átlag 80-120.000 Ft körül érhető el mint szolgáltatás. A munkára nagy, és jelenleg egyre nagyobb piaci igény mutatkozik, a kifutás pedig még legalább 8-10 év. Lehet hosszú távra tervezni. A beruházás kb 170-200.000 Ft, a felhasznált maghéj sem drága, de a hozzáadott érték (szaktudás, esetleges tömítések, garancia, munkaidő, stb) növelik meg az árat igazán.
Mind e mellett jó pénz, akár fő, akár kiegészítő tevékenységnek, és ha nem is kiugró, de a szakmában elvárt tisztességes jövedelmet lehet előállítani vele.

Tisztelt régi és reménybeli új ügyfeleink!

Amennyiben ezt a technológiát szeretnék bevezetni, vagy ezzel kapcsolatban bármilyen kérdésük felmerül, kérem elérhetőségeinken keressenek minket, és minden elérhető tudást, befolyó tapasztalatot megosztunk önökkel, hogy ne saját káron tanulják ki azt amit már valaki kitalált.

A következő részben pontosan sorra vesszük a szükséges gépeket, berendezéseket, azok használatát.

Tisztelettel

Bálint Balázs

www.műhelynet.hu

2021. május 19., szerda

Van egy hülyeségem...

Van egy hülyeségem...
Tényleg csak egy? De jó neki, mondhatják sokan, és igazuk is van.

Be kell látnom hülyén állok a kereskedelemhez.

Pedig ide, s tova több mint 10 éve kereskedünk szerszámokkal, előtte is a szolgáltatásban dolgoztam már a kezdetek óta, hol beosztottként, hol főnökként, vagy éppen egyéni vagy társas vállalkozóként. Álltam előadóteremben is, elmondva hogyan adjanak el szerszámokat, miket hangsúlyozzanak ki, melyik jellemző mit jelent, kinek, milyen körülmények közé mit ajánljanak, hogy az ügyfélnek jó legyen amit vesz.

És mégis hülyén állok hozzá, ráadásul nehezen értem meg azokat akik nem úgy tesznek mint én.

Sokan azt tartják, azt kell az ügyfélnek eladni amit kér.
Ezzel szemben én azt vallom, azt kell eladni az ügyfélnek, amire szüksége van.

Ugye nem mindegy?

Első verzió, lássuk be ez az általános, mondhatni a megszokott, bárhol is legyünk, bármit is kérjünk.
Bejön az ügyfél, elmondja mit szeretne venni, megkapja, fizet, majd el.

Ez nagyon jól működik, pl. egy közértben, mert ha pl Gyulai kolbászt kérek harminc dekát, ott ugye sok választás nincs, még esetleg megkérdezi a kiszolgáló, hogy csípős, vagy csiptelen legyen.

Mi történik azonban, ha ennél kicsit komolyabb a probléma.

Második verzió.
Bejön az ügyfél hozzánk, és kér egy 10 mm-es dugókulcsot, ami 3/8" meghajtású és 12 szögű.
Én már tudom mire fog kelleni neki, pedig nem mondta...
Ha nem érdekel mit csinál, akkor odaadom neki, majd jó esetben 1-2 nap múlva újra találkozom vele, mert széttörte, nem bírta, nem fér oda, stb...
Ha érdekel, és nem csupán eladni szeretnék, hanem segíteni, akkor megkérdezem mire kell, erre általában kiderül, hogy suzuki vagy toyota hengerfej csavarhoz kell (innen már tudjuk a 3/8" miért kevés)
Tehát ajánlok neki egy 1/2" meghajtású hosszított dugókulcs fejet, ami a normál kivitelnél 5 mm-el hosszabb, mert tudom, hogy a normál kivitel is pont kevés.
Még akkor is így teszek, ha tudom, hogy épp nem tudok ilyet adni, mert nem szeretem, ha az ügyfél elégedetlenül (értsd vásárlás nélkül) távozik, de még kevésbé szeretem, ha a kapott és kifizetett eszközt nem tudja úgy használni ahogy kellene, ezért csalódik a szerszámban, és főleg csalódik bennünk.

Mindenki döntse el kinek van igaza, és bár tudom az első megoldással talán nagyobb lenne a forgalmunk, ezzel valamennyivel többet is keresnénk, de nem aludnék jól. A második lehetőséggel viszont teljesen elégedett lehetek, hiszen a kért eszközt ha nem is azonnal de általában 1-2 napon belül tudjuk adni akkor is, ha éppen nincs polcon, és elégedetten dőlhetek hátra, mert segíteni tudtam, és ezt akár nagy betűvel is írhatnám.
Hiszen a szolgáltatásnak csak az egyik fele, hogy jól kell járjunk, mivel ebből élünk, és az sajna nekünk is pénzbe kerül, a másik fele pedig az, hogy elégedett ügyfeleket, partnereket hagyjunk magunk mögött, aki esetleg visszajön máskor is, még akár jó hírünket is kelti.

Ez lenne a fontos szerintem máshol is, de ez az én hülyeségem.
Majd túlélem valahogy.

Bálint Balázs








2021. május 10., hétfő

Mire jó a hűtővíz konraszt folyadék?

 Alap probléma sok esetben, hogy a fogy az autónkból, motorunkból, esetleg más gélpünkből a hűtővíz (hűtőfolyadék).


Ezt sok esetben igen nehéz megtalálni, lokalizálni.

Ha csak kis mennyiség folyik, szinte csak szivárog, akkor ahogy kijut a folyadék, az azonnal elpárolog, főleg, mert általában melegen történik, hiszen akkor megnő a nyomás a hűtőrendszerben, illetve az illesztési hézagok a hő hatására, ha kis mértékben is, de kitágulnak. Ilyen kis mennyiség lehet az is, ha pár ezer km alatt fogy csak 0,5-1 liter folyadék. Ezt megtalálni szinte lehetetlen, hacsak nem rendelkezünk a tipusra vonatkozó rutinnal, tapasztalattal, hogy ismerjük a titkos helyeket.

Ha a víz nagyon folyik, akkor "nincs baj" szinte azonnal meg lehet találni a helyét. Kicsit könnyebb a dolgunk, ha a hűtőfolyadék már régi, szennyeződött, esetleg rozsdás.

De ha nem találjuk a helyet, akkor kell bevetni a kontraszt folyadékot.



Ez a sepciális UV fény hatására "világító" folyadék kimondottan víz alapú hűtőfolyadékokhoz lett kifejlesztve. Használatával a legkisebb veszteségeket, folyásokat is megtalálhatjuk, nem kell más plusz hozzá, mint egy UV lámpa.

Használata.

A hűtőredszert feltöltjük a 3 cm3 mennyiségű UV kontraszt folyadékkal (igen koncentrált anyag), és rendeltetészszerűen használjuk az autót, majd amikor fogyott némi víz akkor egy uv lámával megnézzük, és szépen "világítani" fog a folyás helye.


Látható, ami normál fénynél nem, vagy csak alig észrevehető. Uv fénynél szinte világít a probléma.

Ilyenkor a javításban szokásos módon a hűtővizet leengedve megjavítjuk a hibát, de ha maga a hűtővíz nem rozsdás, vagy régi, elhasználódott, akkor azt akár vissza is tölthetjük, mert így a benne lévő kontraszt folyadék szükség esetén tovább teszi a dolgát, és később is jelez nekünk ha baj lenne.

Ugyanilyen adalék megtalálható kínálatunkban olajhoz is. Ezt motor, hajtómű, hidraulika, és klíma rendszerekhez is lehet használni.


Használatához szinte bármilyen uv lámpa megfelel, de kínálatunkban ezt is megtalálja.
Sőt, ez egy kombinált 3 az 1-ben lámpa, normál ledes lámpa, uv lámpa erős fénnyel, és lézer pointer. Így ha utazó szerelő, vagy éppen a szerszámosban kevés a hely, akkor bátran ajánlom, mert nagyon jó hatásfokú és kis helyet foglaló szerszám.



Tisztelettel

Bálint Balázs

www.muhelynet.hu



2021. április 8., csütörtök

Munkavállalás a recesszióban, avagy ismert emberek és a vírus.

 Sajnos immár több mint egy éve meghatározza az életünket a covid19 vírushelyzet.

Most talán tekintsünk el attól, hogy a vírus maga létező, vagy csak virtuális, illetve, hogy milyen gazdasági előnnyel vagy hátránnyal jár egyes köröknek.

Viszont ami felháborít, hogy egyes ismert, és sokszor ünnepelt emberek miket mondanak.

Halljuk lépten nyomon a művész és előadó világban ki mennyire nyomorog, van aki azt nyilatkozta, ha édesanyjának nem lenne gyugdíja akkor nem volna mit ennie, más a fellépései, illetve szerepei hiánya miatt kért támogatást, megint más olyan büszke, hogy azt mondta ha éhen hal akkor sem fog futárnak állni.

Mi vaaan???

Azt már sajnos megszoktuk, hogy nyugdíjas korú színészek, előadók arról panaszkodnak, hogy kicsi a nyugdíjuk, nyomorognak. Sajnos aki elissza, eltapsolja a fizetségét a helyett hogy bevallaná és némi adót fizetne utána, az így jár, nem tudom őket sajnálni. A múltban ünnepelt és jól fizetett művészek panaszkodnak, ja kérem ha nem spórolnak, és nem figyelnek, elhiszik, hogy mindig minden így lesz, akkor ez van.

De hogy valaki, aki, mondjuk ki, szarban van, szinte már éhezik, nem megy el dolgozni, akár kétkezi munkába, és mindezt büszkeségből, az mindennek az alja.

Minden tiszteletem a fenti előadói kategóriák azon képviselőinek, akik első sorban figyeltek az öngondoskodásra, másod sorban hajlandóak voltak váltani, és dolgoznak. Mindegy, hogy esetleg a saját ismertségét, vagy ismerettségét kihasználva, és azt előtérbe helyezve dolgoznak, vagy éppen valóban megfogják a munka végét, és dolgoznak, ki ezt, ki azt, lehetőségéhez, képzettségéhez, és munkabírásához képest.

Mielőtt megszólna a nyájas olvasó, azért merem a fenti kijelentéseket megtenni, mert magam is voltam hasonló helyzetben (kétszer is). Amikor az volt a vacsora, amit aznap megkerestem, a feleségem teljes fizetése ment a rezsire, ő a munkahelyén ebédelt, és szerencsére kisfiam az ovodában kapott reggelit, ebédet, tízórait. Amit aznap kerestem, délután vettem belőle pár zsömlét, parízert, kis ezt-azt és az volt a vacsora. Reggel a maradék pénzemen vettem 2x2 liter kólát (ez volt a napi kajám), és a maradékot beletankoltam az autóba, és dolgoztam, mindegy volt, hogy mi a munka. Tartalék semmi nem volt a rendszerben.

Ezúton is köszönöm a segítséget azon cimboráknak, kollégáknak, akik akkor munkát adtak nekem, mert az utcán mint autómentő-javító dolgoztam, és ha volt időm, mentem a az ismerős műhelyekbe, és kialkudott, de szolid összegért csináltam a szükséges munkákat. Hagy említsem meg két cimbora, Fenyvesi János (Fenyő autójavító), és Zsoldos Lajos (Csepelen volt fémkereskedő) nevét, ők nagyon sokat segítettek ekkor, hogy munkát adtak nekem. Mindig hálás leszek nekik.

Nem derogált a munka, ha valaki azt mondja, menjek talicskázni az építkezésére, azt is megcsináltam volna. Eltelt kb fél év és talpra álltunk, bár egy részt lelkileg és fizikailag is megviselő volt, meg is tanultuk a leckét, hogy kell és lehet túlélni. Ebből a tudásból néha a mai napíg merítünk.

Szóval az aki, nem hajlandó dolgozni, mert az a munka nem neki való, vagy azért mert nem alacsonyodik odáig, vagy hülye vagy még nem eléggé éhes...


Vigyázzanak magukra, és ha úgy alakul, ragadják meg a lehetőségek bármelyikét, mert ha az ember azt hiszi nincs már lejjebb, akkor az a jó hír, hogy onnan már csak fejlebb van. Ha nem fogják meg a lehetőségeket, nem figyelnek és használják ki az adódó körülményeket, akkor kis túlzással tepsi lesz a vége.


Tisztelettel

Bálint balázs

Műhelynet szerszámbolt és webáruház



2021. március 19., péntek

Szívócsonk tisztítás szóróanyag szemcsemérete

Immár mintegy fél éve, hogy leváltottuk az egyre jobban dráguló, és egyre inkább elérhetetlen dióhéj szóróanyagot, maghéj szóróanyagra.


Nagyon sokan fognak bele e tevékenység űzésébe, hiszen egy komoly probléma szükséges, és megkerülhetetlen megoldásáról beszélünk, illetve van benne még kb. 10 év, mire szükségtelenné álik a technológia, vagy erősen kezdenek kikopni az érintett autók, és nem mellesleg jó kiegészítő tevékenység is az autójavítás mellé, vagy akár önálló tevékenységi kör is lehet.
Mindezt az anyag fogyásán is követni tudjuk.
Míg egy éve a havi forgalmazásunk 300 kg körül mozgott, mostanság már kicsivel a havi 500 kg fölött járunk, és visszatérő vásárlóink is egyre többen vannak.

Melyik szemcse nagyság a legjobb?

Állandó kérdés, melyet az alábbi tapasztalatokon keresztül tudok megválaszolni.
A havi, mintegy 500 kg fogyás szinte csak a 0,5-1 mm-es ( g20 frakció ) fogyása, míg e mellett, vagy ezzel együtt az összes többi méretből talán 40-50 kg mennyiség fogy.
Egy-két olyan ügyfelünk van, aki a szívócsonk tisztításra viszi a 0,2-0,5 mm-es méretet (g30 frakció), de rajtuk kívűl, szinte csak a próba erejéig rendelik ezt, vagy más méretet néha.
Mindezekért talán nem elhamarkodott kijelentés, hogy a legjobban bevált méret a 0,5-1 mm-es frakció.
Megjegyzem, amikor még dióhéjat forgalmaztunk, akkor is ez a méret fogyott a legjobban.

Természetesen ha tapasztalatainkra, az ügyfelek visszajelzéseire kíváncsiak, akár szóban, akár írásban szívesen segítünk.

Tisztelettel
Bálint Balázs
www.muhelynet.hu

2020. november 11., szerda

3 napos áruvisszavételről már sokadszor.

Minden évben előkerül a téma, általában karácsony idején, de sok alkalommal év közben is, hogy a megvásárolt, de nem kellő árucikket vissza lehet-e vinni a vásárlás helyére, és ott vissza kell-e venniük azt.

Nézzük mi volt régen.

Valamikor a törvényalkotó szemében a vásárló nagyon komoly védettséget élvezett, hogy az esetleg tévesen vásárolt terméket ne kelljen megtartania, és 3 nap visszavételi kötelezettséget írt elő az eladónak (üzletnek), tette mindezt azért, hogy a nyugodt körülmények közti átgondolást, esetleg a kipróbálás lehetőségét bíztosítsa.

Ez a hit a mai napig él a köztudatban, keveredve sok más olyan vélt vagy valós joggal, ami a vevőt illeti, de tudnunk kell, hogy ez a jogszabály immár több mint 30 azaz HARMINC éve megszűnt !

Jelen állapot szerint két jogszabály határozza meg milyen esetekben és mennyi időn belül kötelessége az eladónak visszavennie az értékesített terméket.

1. elállási jog.

A jogszabály szerinti elállási jog csak azt illeti meg, aki a távollévők jogállása szerint vásárol, azaz online, így nincs lehetősége a termék kézbevételére, megtekintésére, valamint a vásárló nem a munkájához vagy foglalkozásához vásárol, azaz magánszemély. Jogi személyt, céget, vállalkozót ez a jog nem illet meg. 

Az elállási idő ilyen esetben minimum 14 nap.

Amennyiben a terméket személyesen (nem átvevő ponton) veszi át a vevő, ahol lehetőség van a termék megtekintésére (magyarán online megrendelés után az üzletben veszi át) akkor ez az elállási jog nem illeti meg.

Az elállás joga semmilyen más esetet nem jelöl meg!

2. garanciális kötelezettség

Amennyiben a megvásárolt termékkel bármilyen minőségi probléma van, az a garancia, illetve jótállás körébe tartozik.

Ha a megvásárolt termék a vásárlástól számított 3 napon belül meghibásodik, és az a garanciális körbe tqrtozik, akkor a vásárlás helyén a vevő kérheti a termék javítását, cseréjét, vagy az ára visszatérítését. Fő szabályként az eladónak nincs lehetősége ezt megszabni, a vevő dönt. Kivételt képez olyan eset, amikor az esetleges választott megoldási módozat "aránytalanul nagy költséget/terhet okoz" az eladónak, ilyenkor, az eladó megszabhatja melyik lehetőséget biztosítja a vevőnek. 

Végezetül tehát összegezve:

Ha a megvásárolt termék meghibásodik, akkor 3 napon belül feltételezni kell, akár vizsgálat nélkül is, hogy a termék már eleve hibás volt, így a vevő élhet a visszavétel lehetőségével.

Ha személyesen vásárolta vagy vette át a terméket, akkor más visszavételi kötelezettség nem illeti meg.

Ha online vásárolt, és azt nem személyesen vette át az értékesítőnél, akkor 14 napon belül elállhat a vásárlástól, amennyiben a számlán szereplő vásárló magánszemély, és nem a foglalkozásához, annak végzéséhez vásárolta a terméket, azaz ha pl egy egyéni vállalkozó vásárol egy szerszámot amire a szolgáltatásához szüksége van, akkor már nem illeti meg ez a jog.

A teljesség igényével azt is le kell írnom, hogy a jogszabály csak a minimálisan kötelező kritériumokat írja elő, a meghatározott feltételektől az eladő a vevő javára eltérhet. Így lehet, hogy egyes üzletek akár 30 napos visszavételi lehetőséget biztosítanak a vevvőnek, akár személyes vásárlás esetén is, de ez minden esetben az eladő döntése, mellyel kibővíti, és semmiképp nem csökkenti a vevő jogait.


Tisztelettl Bálint Balázs


https://muhelynet.hu/shop_news.php?news=48382