2019. október 31., csütörtök

A tuningbox csodája

Tuningbox hirdetések lépten-nyomon felugranak az arra megfelelők keresőjében, egyéb oldalakon.

De mi is az a tunugbox mit ígér, és mi ebből az igazság?

Első sorban akár 20% fogyasztás csökkenést, másod sorban ( vagy fordítva? ) akár 30% teljesítmény növekedést ígér.
Ezekkel az adatokkal több baj is van.
A 20% fogyasztás csökkenés igen sok. Gondoljunk bele, egy jelenleg 9 l-es fogyasztású autó ezen túl csak 7,2 litert fog enni. A másik fő probléma, hogy azt írják, ez a 30% nem fog ártani a motornak, de ez nem igaz. Egy átlagos motornak a mechanikai tartaléka kb 10-12%, e fölött már biztosan kell számolni a megnövekvő kopással, csökkenő élettartammal.

Hogyan működik a tuningbox?
A forgalmazó leírása szerint :
A tuning box optimalizálja a motorban az égési folyamatot. Ennek köszönhetően jobb hatásfokkal hasznosul az üzemanyag. Így az autó nem erőlködik, a kívánt sebességet könnyebben eléri, szóval kevesebb üzemanyagot fog elégetni.
Na akkor nézzük.
Hogyan tudja az égési folyamatot optimalizálni? Valami adattal csalnak, de azt nem írják le, hogy pontosan mivel. Valamint hogyan lehet ezt technikailag megoldani? Szerintem semmivel, mert a jelenlegi emissziós szabályok mellett nem nagyon van olyan lehetőség, amit esetleg a mérnökök kihagytak volna, ha egy kis tupírozással javíthatnak a motor fogyasztásán, ezzel a CO2 kibocsájtás mennyiségén.
Szerintem ez úgy ahogy van, egy baromság.

A tuningboxok működési elve.

A tuningboxokat jellemzően diesel autókhoz adják, mivel itt lehet mit keresni. A diesel autók minőségi keverékképzést használnak, azaz adott levegő mennyiséghez szabályozzák az üzemanyag mennyiséget. Itt lehet csalni a százalékokkal. 
A benzines motorok mennyiségi keverékképzést használnak, azaz mindig /közel/ azonos összetételű keveréket kap a motor, változó mennyiségben. Itt nincs mit tenni, a tuning mechanikai módosításokkal járna.
Marad tehát a diesel, ahol lehet csalni az üzemanyag mennyiséggel ( legegyszerűbben a hőmérő adatának megváltoztatásával ) vagy a turbo nyomással. Ezektől az autó lehet hogy akár érezhetően erősebb lesz, de jobban kormol, vizsga előtt érdemes kivenni a boxot, illetve a növelt teljesítmény gyorsabb elhasználódást is jelent a teljes hajtásláncon.



Ezt a dobozt a megfelelő ( hőmérő ) vezetékbe kell bekötni, és kész is

Viszont egy ellenálláson kívül semmi nincs benne, csak elcsalja a mérendő adatot.
Ez egy rakás sz@r.


A megnövekedett korom kibocsájtás az újabb részecskeszűrős autóknál plusz komoly problémákat adhat hiszen már most is sokszor a városi forgalom nem tesz jót nekik, nem tudnak regenerálni, és komoly pénzbe kerül egy korrekt tisztítás, nem hogy növelt korommennyiségnél.
Plusz ehhez jön még az EGR által visszavezetett növelt korom mennyiség, aminek örülünk, mert így az általunk (is) forgalmazott maghéj őrleménynek nagyobb lesz a kereslete.

Természetesen vannak már olyan boxok is, ahol egyszerre akár 3-4 jellemzőbe nyúl bele a rendszer, de ezek nem is 20-40.000 Ft-os tételek, illetve egyes esetekben egész komoly szoftveres háttérrel rendelkeznek. Ettől függetlenül a fent leírt igazságok még megmaradnak.


De hogy valami jót is írjak, számoljunk is egy kicsit.

Az egyik ismert oldalon egy átlagosnak mondható Opel zafirához a tunungbox ára 44700 Ft.
Az ígéret szerint ez 5-6 hónap alatt megtérül.
A mai üzemanyag árakkal számolva, mely 380 Ft körül van, ez az összeg 117,6 liter. üzemanyagra elég.
Ha azt vesszük, hogy az ígért 20% spórolás befigyel, akkor a vélt fogyasztása ezen idő alatt az autónak 588 l lett volna.
Ennyi üzemanyaggal 100 km-enként 8 literes átlagot számolva (588/8x100) 7350 km-t lehet megtenni, ez kb megfelel 1330 km-es havi futással, mely valljuk be, a hazai éves átlagfutáshoz képest jóval a fölött van. A felmérések szerint a hazai autósok 35-40%-a 5-10.000 km között használja az autóját évente. Az átlag futást a munkaautók húzzák fel jóval e fölé, de azok nem az a vásárló réteg, amiről itt beszélünk.
Tehát ha igaz a 20% ( ami egyébként nagyon sok ) akkor ez még esetleg igaz is lehet. Sajnos azonban az elolvasott tapasztalatok ennek a csökkenésnek csak a töredékeit írják le, valamint a prognosztizált futás is túlbecsült, ezért ez sem olyan fényes dolog ahogy lefestik.

Hozzá kell tennünk viszont, hogy a leírásokban mindig ott van az "akár" szócska, ez sok állítás alól kibúvót ad, valamint tegyük mellé az "akár" 30% teljesítmény növekedést is, ami kettő együtt biztosan nem igaz.

Végül is mindenki döntse el maga, hogy mit szeretne.

Tisztelettel
Bálint Balázs gépjárműtechnikus
www.muhelynet.hu

2019. október 23., szerda

Ahol a hidat betolják az alagútba

Budapest két igen ismert építménye, mondhatni ikonikus jelképe a Lánchíd, és a vár hegyi alagút.

Mindkettőről lehetne sokat írni, hogy hogyan építették, hogy a mai napig a lánchíd tartó láncszemei 80%-ban ugyanazok amiket a II. világháborúban a Dunába robbantottak, majd a búvárok felhozták, hogy Clark Ádámnak nem hitték, hogy a két oldalról fúrt alagút össze fog találkozni ( kb 2 cm volt az eltérés ), hogy az eredeti lánchíd jó részt fa tartókkal volt megépítve, és nagy szélben hajladozott, hogy a mese szerint az alagútba egy sárkány is beköltözött, aki az utolsó budapesti sárkány volt.
És, hogy a Városligeti tó hídjára szükségből és spórolásból a Lánchíd tartalék kandelábereit szerelték az építéskor, és a mai napig is így van.

A lánchíd lámpái

A városligeti tó hídjának lámpái

Ugye hogy ezt nem tudták ?? :-)


Ez mind érdekes, de kit foglalkoztat az élet nagy kérdései és igazságai mellett?

Mert hogy minden rendes budapesti gyerek tudja mire való az alagút!
Nem másra, mint, hogy esőben a lánchidat betolják, nehogy megázzon... :-)
Persze lehet hallani olyan butaságokat is, hogy esőben felszedik a hidat és úgy viszik be az alagútba, de beláthatjuk ez egyáltalán nem életszerű. Ezt csak régebben csinálták, amikor a híd még fa szerkezetű volt, de manapság ahogy össze van hegesztve ez kivitelezhetetlen lenne, ezért természetes, hogy egyben kell betolni a hidat a biztonságot adó fedél alá.


A képen jelöltem azon Lánchíd szakaszt, amit a szintén jelölt alagútba be szoktak tolni.


Eleink előrelátásának mi sem nagyobb bizonyítéka, mint hogy az alagutat a már meglévő lánchíd méretéhez igazították, hogy hosszban a híd ne lógjon ki belőle. Mi több, hogy a műveletet minél egyszerűbben és gyorsabban végre tudják hajtani, a két építmény tengelye pontosan azonos.
Gondoljunk bele, hogy azzal a marha nagy híddal még forgolódni is kellene..., beláthatjuk azt azért már mégsem.

A fenti felvetések nem kérnek bizonyítékot, hiszen mint ahogy sokszor elhangzott már több politikusunk szájából, a közismert tényeket nem kell és nem szükséges bizonyítani.

Én kisgyermek koromban még beszéltem olyan öreggel, akik nem hogy látták hogyan viszik be a hidat az alagútba, olyannal is találkoztam, aki fiatal korában részt is vett a munkálatokban. Persze ez még a nagy háború előtti békeidőkben volt. Még azt is elmesélték, hogy mennyire kellett vigyázni, nehogy az alagút falát megkarcolják.
Mi ez ha nem bizonyíték? Mégpedig megcáfolhatatlan és teljesen életszerű!!

Köszönöm, hogy írásomat elolvasták, remélem tudtam kis vidámságot hozni a napjukba.

Maradok tisztelettel
Bálint Balázs budapesti polgár,
a Budapesti Városvédő Egyesület alapító tagja.


2019. október 16., szerda

A dióhéj/maghéj szórás tapasztalatai

Immár fél év telt el, hogy a brutálisan megdrágult dióhéj őrleményt kiváltottuk egy olcsóbb anyaggal, a maghéj őrleménnyel. 

Talán eljött az ideje, hogy a tapasztalatokat megosszam az olvasókkal.

Az előzmények.
Pár évvel ezelőtt alakult ki a dióhéj szórásos tisztítási technológia, párhuzamosan a járműtechnika fejlődésével, amikor is, az egr-es diesel és benzines autókban is felmerült a probléma, hogy a szívó oldali szelepek brutálisan le tudnak kokszosodni, akár oly annyira, hogy az a motor működését már igen nagyban befolyásolhatja.
A problémára első időszakban csak egy megoldás létezett, a motorról a hengerfej leszerelése, és mechanikus, illetve vegyi tisztítása.
Ez igen idő, és pénz igényes volt.
Később elkezdetek különböző szemcséket használni, hogy a leszerelt szívósor helyén ( a szívósort külön tisztítva ) a szelepeket és a szívócsonkot szemcseszórásos technológiával tisztítsák meg. Ekkor került előtérbe a darált és frakcionált dióhéj, mint megfelelő megoldás.

Miért olyan jó ez a dolog?

A dióhéj felülete elég kemény, súlya aránylag csekély, így a fémek és műanyagok károsítása nélkül kiválóan lehet eltávolítani a kokszos lerakódásokat, még ha azok teljesen rá is égtek a felületekre. Ezzel kíméletes, mégis tökéletes tisztítást lehet elérni.

Szívósor, hogy már nem is tudjuk hol kapott levegőt a motor.

EGR szelep rommá tömődve


Mi a probléma?

Sajnos az utóbbi években bekövetkezett egy már régebben fennálló félelem, mi szerint nyugatról egy invaziv faj, a diófúró (dióburok fúró) légy, 2010-11 óta, szépen folyamatosan terjeszkedik keleti irányban, ahogy szükségképen Magyarország is útba esik neki. A légy a még zöld dióba szúrva, abba teszi le lárváit, mely növekedve teljesen tönkre teszi magát a diót és annak héját védő külső réteget is, ezzel a dió egyik része sem lesz többé felhasználható semmire.

Az ellenség.
forrás agroforum

És az eredmény, a teljesen tönkremenő dió.
forrás: agroforum

Utolsó megfelelő minőségű dióhéj beszállításunk 2017-ben volt...

A dióhéj ára az egekbe szökött, a dióbél árával együtt. Az agrárium jóslása szerint 2018-19-ben a hazai termés fele is odaveszhet a kártevő miatt, és a fertőzés tovább terjed. Jelenleg természetes ellensége nem ismert.

Ma egy kg dióhéj ára kb 2000-2500 Ft körül van, míg a  dióbél ára akár a 3500-4000 Ft-ot is elérheti.
Sajnos a védekezés, még ha megoldható is lenne, a gazdák szemlélete, össze nem tartása miatt szinte lehetetlen, hiszen ha a sok gazdából csak egy nem védekezik megfelelően, a kártevő ugyanúgy tovább él és terjeszkedik.

Manapság Európában szinte csak Románia és Németország területéről lehet használható minőségű, és megfelelő mennyiségű  dióhéjat beszerezni.
Sokan próbálkoznak az előállításával, de a technológia általában nem kiforrott, ezért a végtermék sem úgy használható mint ahogy azt szeretnénk.

A megoldás.

Más anyaggal kell helyettesíteni a dióhéjat, de mivel?
Szóba jöttek olyan, már jól ismert anyagok, mint az üveggyöngy, perlit, és néhány már eddig is használt szóróanyag, de ezek nem váltak be, a figyelem megint a természetes anyagok irányába terelődött.
Mi más lenne alkalmas a kiváltásra, mint egy másik teljesen hasonló anyag?
Itt lépett a képbe a maghéj, mely az elmúlt fél év alatt már bizonyított, sőt néhány felhasználó szerint túl is teljesített a dióhéjhoz képest.

Összehasonlítás

A maghéj a dióhéjnál kicsit kisebb fajsúlyú ( kb 20%-al könnyebb ), de felületi keménysége magasabb ( közelít a vashoz ), így e kettő összevonásával, a hatásfoka közel azonos.
Használati módja teljesen azonos, semmilyen új felszerelésre vagy gépre nincs szükség.
A maghéj jelenlegi ára harmada körül van a dióhéjnak. Most egy kg dióhéj minimum 2500 Ft, míg a maghéj kilója 650 Ft.
A dióhéjhoz képest biztosabb, folyamatos ellátás.

forrás: muhelynet.hu

Sarkos, egyenletes szemcseeloszlású anyag, 
kinézetre nagyon hasonlít a dióhéjra.


Mik a tapasztalatok? 

(vevőink visszajelzései)
Gazdaságosabban használható.
- Első sorban lényegesen olcsóbb, míg a végterméket, magát a munkát azonos árban lehet eladni.
- A dióhéj általában egyszer használható, jobban porzik, ezért jobban összeáll a kitakarított olajos szennyeződéssel, míg a maghéj akár 2x, 3x felhasználható megfelelő átszitálás után.
- Ugyanaz a szemcseméret ugyanúgy dolgozik, függetlenül a kis mértékű fizikai eltérésektől.
- Legjobban a 0,5-1 mm-es frakciót használják ( G20 ) ebből kiugróan többet értékesítünk, mint a többi szemcseméretű anyagból.
- Jól használható rázóasztalos ( vibrációs ), és forgódobos felületfinomító munkáknál polírozásra, finom felülettisztításra.
- A használt, és már nem újra használható anyag mentesító anyagnak tovább hasznosítható. gyártói adat szerint 1 kg maghéj mintegy 2,5 liter olajat képes megkötni, a gyakorlati tapasztalatok szerint 1 litert még a szennyezett anyag is biztosan megköt. Mentesítő képessége elmarad az egyéb, direkt e célra forgalmazott anyagokétól, de mint mellék szolgáltatás így ingyen van.
A már kidobásra ítélt anyag a megfelelő kazánban eltüzelhető ( értve itt a kéményfüst megfelelő szűrését a környezetvédelem miatt ). A kazán lehet automata pellet vagy más vegyes fűtésű is. A maghéj égéshője azonos az akáccal.

Így ma már szinte bizonyosan kijelenthetjük, hogy meg van a megoldás úgy a megnövekedett árak, mint a bizonytalan beszállítás ellensúlyozására, és a maghéj tejes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Természetesen minden felmerülő felhasználói kérdésben igyekszünk megfelelő segítséget adni továbbra is.

Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista.
www.muhelynet.hu



2019. október 4., péntek

Spuri és olajadalék megint, lehet nem utoljára.

Sok hozzászólás, okoskodás megy folyamatosan a fórumokon, amikor a spuri vagy egyéb adalék szóba kerül.

Nem tisztem, és nem is szeretnék igazságot tenni, de meg kell jegyezzem, olyan jó amikor magasan kvalifikált, nagyon hozzáértő szakemberek nyilatkoznak a témában, úgy mint kőműves, kamion sofőr, vagy éppen pék. Ezek a megmondó emberkék általában még nem érték el a 28-30 életévüket, tehát igen nagy szakmai és élettapasztalattal bírnak, nem ritkán ( nem lenézve  vidékieket ) egy kis eldugott faluban ők a nagy szerelők. Ha esetleg van valamilyen gépész végzettsége akkor túlképzett a hozzászólók 95%-hoz képest.

Ők aztán tudják mitől döglik a légy, mert már X ezer km-t levezettek, a 4-5 éves jogosítványukkal. Egyébként fogalmuk nincs sem arról, hogy hogyan, és miért működik egy kenő vagy üzemanyag adalék, de osztják az észt rendesen...

Néhány gyöngyszem ( figyelem, valóban ezeket írták), a facebook egyik mercedes tulajos topicjában:

  35 évig a Mercédeszeimben,nem használtam más olajat,csak azt amit a kamionba 10,000 nél ledobtam
Értem én, fő a takarékosság, meg ugye azt amúgy sem ő fizeti, így jó olcsó.

  Úgy gondolod,okos vagy..,én meg hülye,hogy használt olajat teszek a kocsimba 
A kedves szakember egy mercedessel jár, de abból az autóból ereszti le a használt motorolajat amivel dolgozik, mint alkalmazott. Jó az még, hiszen alig pár tízezer km-t futott...

  Jó nagy paraszt vakítás...,mint minden adalék.
Hogy erről mi a véleményem, azt már többször kifejtettem, de alap igazság, hogy mindenben van adalék, legyen az hajtó vagy kenőanyag. Aztán lehet vitatkozni a kamion bakjáról lenézve ki is az okos vagy a hülye. 

  Minden olaj kibír 10.000 km-t.
Van benne igazság, csak éppen nagyon nem mindegy, hogy az az olaj mire van kitalálva, tervezve, és az adott motorhoz mi az előírás.

És a tuning tudás netovábbja :
  egy 420 a motor ugyan akkora mint a 460 as,ha a fogas lécet előbbre rakod az adagolóba ,kap + 2 litert és már 460 a motorod
Tehát a fogaslécet csak úgy rakosgatjuk ide-oda az adagolóban, a gyári mérnökök meg a homlokukra csapnak, hogy mekkora ötlet ez, s mi nem is gondoltunk rá.


Hát kérem ahogy mondani szokás, nem az a baj, hogy ilyen nagy az Isten állatkertje, hanem hogy alacsony a kerítés.

Tisztelettel Bálint Balázs szerszámspecialista.




2019. október 1., kedd

Részecske szűrő tisztítás problémája

Anno egy 2016 augusztusi cikkemben már írtam a részecske szűrők ( DPF-ek ) tisztításának szükségességéről, módjairól, most mégis újra elő kell vennem a témát, mert folyamatos kérdések merülnek fel ügyfeleink részéről.


Mi a DPf lényege?
A cél:
A részecske szűrő, a diesel motoros gépek ( személy és tehergépjárművek, munkagépek ) kipufogó gázából, mint egy sűrű szita, a korom szemcséket szűri ki, így azok nem jutnak a környezetbe.

A valóság:
A lerakódott szennyeződést újbóli elégetéssel ugyanúgy a környezetbe juttatja az autó, mondhatni adunk a sz@rnak egy pofont.

A legnagyobb probléma:
Olyan nincs, hogy valami nyom nélkül megsemmisül, így az autó által a DPF regenerálása ( automatikus tisztítása ) során keletkező igen apró korom szemcsék, amik már a szűrő rácsozatán átférnek, mégis kijutnak a levegőbe, csak ezek olyan kicsik, hogy azokat már szemmel nem láthatjuk.
Kis méretük adja a legnagyobb problémát, ugyanis olyan kis mikroszkopikus méretűek, hogy azokat az élő szervezet nem tudja a tüdő felületén ( vagy a légzőszervekben, orr, garat, stb ) megkötni, hogy később onnan esetleg kitisztuljon, hanem ezek a mikro szemcsék a szervezet sejtfalain keresztül hatolva azokba szinte végérvényesen ( valójában kb 5 év a tisztulási felezési idejük ) beépülnek.

Ennél fogva a világ egyre több szakértőjével egyetértve ellenzek minden olyan tisztító eljárást, ahol magát a tisztítási folyamatot csak kiváltjuk, és majd az autó rendszere azt valamilyen módon elvégzi, mert így a szennyeződés kijut az általunk is belélegzett levegőbe.

Mi a megoldás?
A jó megoldás csak az lehet, hogy a kitisztított anyagot a megfelelő módon felfogjuk, és azt nem engedjük a természetbe visszajutni semmilyen módon.

Hogyan lehetséges ez?
1. Speciális DPF tisztító gépekkel, melyek hevítéssel vagy kémiai úton a szűrőt kitisztítják, és a szennyezett anyagot egy zárt rendszeren belül tartják, eltárolják.
2. Olyan tisztító folyadékkal, mely nem csak fellazítja, és a regenerálásra előkészíti a DPF-et, hanem abból valóban kimossa a szennyeződést, így a kimosott korom a folyadékkal együtt kezelhetővé válik.

Mindkét lehetőségre sok megoldás létezik.

Mi a GreenHand részcske szűrő tisztító folyadékot ajánljuk, mely a mellett, hogy Magyar fejlesztés és gyártás, talán az egyik legolcsóbb a piacon, ezzel együtt biztonsággal használható, és magas hatékonyságú speciális tisztító folyadék.
Használata a leszerelt DPF mellett igen egyszerű, semmilyen külön speciális szakértelmet vagy nagyobb felkészülést nem igényel.



Nagyon fontos tény, hogy a GreenHand tisztító folyadék használata a megfelelő előkészítés mellett, sem a felhasználtót, sem magát a részecske szűrőt semmilyen formában nem veszélyezteti, vagy károsítja!

A terméket majd egy év kisérletezés és teszt során alkották meg megbízásunkra nagy tapasztalatú Magyar vegyész szakemberek, és a kész recepturát hazai vegyi üzemben gyártatjuk magunknak.
Így elmondhatjuk, hogy a GreenHand DPF tisztító folyadék teljesen saját termékünk minden tekintetben.
Mivel a fejlesztés, a gyártás, és a forgalmazás is egy kézben összpontosul, a termék árát a versenytársakéhoz képest általában igen alacsony szinten tudjuk tartani.

Saját tapasztalat a tesztek során, hogy akár 90% fölötti eltömődöttségű részecske szűrőt tudtunk valósan diagnosztizálva ( előtte-utána szakszervizben mérve ) úgy kitisztítani, hogy a végeredmény a gyári új tisztasági értéket csak 2-3%-al haladta meg, ennél jobb eredményt aligha lehet produkálni.

Természetesen bármilyen kérdésük felmerül, keressenek meg elérhetőségeinken, és szívesen segítünk, elmondjuk tapasztalatainkat.

A terméket itt találják:
https://muhelynet.hu/Reszecske-szuro-tisztito-koncentratum-kornyezet-ba



Tisztelettel:
Bálint Balázs
www.muhelynet.hu