2020. február 3., hétfő

Pakkafa az meg mi?

A fa, az egyik legősibb felhasznált anyagunk.

Rendkívül sokoldalú, a különböző fajták mind más és más tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek lehetővé teszik általános felhasználását az építőipartól kezdve a művészeten át a használati tárgyak készítéséig.

Vannak azonban a fáknak rossz tulajdonságai is, mint az öregedés, korhadás, farontó rovar, vagy gomba károsítása, és ezek a tulajdonságok sok esetben nehézkessé vagy lehetetlenné tesznek egyes felhasználási köröket.

A fának a hozzáértők szerint három nagy ellensége van.
1. kártevők (gomba, rovar)
Ezek ellen természetes módon vagy vegyszerekkel tudunk védekezni, akár teljes körűen.
2. nedvesség
A nedvesség káros hatásai ellen is létezik több féle eljárás, bár ezek hatásfoka korlátozott.
3. UV sugárzás
Sajnos a legnehezebben kivédhető behatás, mely minden fa anyagot előbb vagy utóbb tönkre tesz.

Mi a helyzet a műfákkal?

Sokáig a fa kiváltásának alig volt lehetősége, csak a műanyagok voltak, de ezek tulajdonságai sokban nem hasonlítottak a fáéhoz.
Fogásuk minősége, tartósságuk elmaradt a természetes anyagtól, és bár olcsóak és könnyen alakíthatóak, a vevőknek volt igényük jobb anyagokra is.

Több ilyen anyag keletkezett, melyeknek alap keveréke a fa valamilyen formája, és műgyanta.
A fa tartalom adja a természetesség érzetét, a műgyanta a tartósságot és megmunkálhatóságot növeli.

Így született a pakkafa, mely érzésre, kinézetve a valódi fához közelít, de tökéletesen vízálló, UV álló, és úgy megmunkálható mint a valódi fa.

Hogyan készül a pakkafa?
A fát nagyon vékony rétegekre hasítják, a rétegek közé speciális műgyantát kennek, majd az így rétegezett anyagot nagy nyomáson addig préselik, amíg a műgyanta kötés meg nem szilárdul. Préselés közben a műgyanta beleszívódik a fa rétegekbe és azt is tökéletesen telíti.
A végeredmény a pakkafa, melynek felhasználási köre igen elterjedt különböző kések, szerszámok nyelének, konyhai, vagy fürdőszobai eszközöknek, tehát minden olyan helyen, ahol a fának lenne helye, de az a környezeti behatásokat nem viselné jól.

Így pakkafából jellemzően készítenek markolatokat, borotválkozó edényeket, konyhai kiegészítőket.

A pakkafa mosogató gépben mosható, fogásra, rajzolatra a fával tökéletesen egyező, és ami a fő, megmunkálási módjaiban a fához való szerszámok, gépek teljes körűen használhatók.

Kések, bicskák markolatai, csak néhány példa:


Fortum bicskáink is vannak pakkafa nyéllel:

          

De akár borotválkozó tálak is készülhetnek belőle.


Láthatjuk tehát, hogy a pakkafától nem kell tartani, akár szerszám nyél, akár használati eszköz készül belőle, mindenképp egy jó fogású termék, szép természetes fa rajzolattal, és akár kirándulni megyünk, akár lakásunk éke lesz, jól járunk vele.

Már csak a végleges kidolgozás módjától függ az eredmény.


Tisztelettel
Bálint Balázs








1 megjegyzés: