2020. február 10., hétfő

Koronavírus

Minap beszélgettünk itthon, milyen hatásai lehetnek a kínai koronavírusnak, illetve egyáltalán honnan jön, mi ez...

Nem vagyunk szakértők, csak egy beszélgetés, mondhatni ötletelés volt, a józan paraszti ész mentén gondolkodva, de az igazság az, hogy megdöbbentő következtetéseket vontunk le a témából, amik az egész világ gazdaságára kihatással lesznek, lehetnek.


Néhány előzmény.
- Már 1-2 éve mondják a hozzáértők, hogy jön az újabb gazdasági összeomlás, és 2019 nyarán úgy gondoltam, hogy kb egy-két év mire beér hozzánk, illetve ha nagyon nagy dolog történik valahol, akkor már fél év is lehet.
- Kína és az USA évek óta fej-fej mellett halad, de míg Kína nagyon fejlődik ( bár a fejlődés üteme lassul ), és az USA nem tud akkorát növekedni amekkorát szeretne, de az első gazdasági helyet a világban mindkettő a magának tudja.
- Donald Trump évek óta fenyegeti Kínát szankciókkal, illetve sokat be is vezetett ( büntető vám, bojkott ), míg Li ko-csiang sem rest felvenni a kesztyűt és vezetésével Kína tovább fejlődik, most már főleg külföldön.

- Kína nyersanyagkészlete, energiája erősen fogyóban, vagy a végletekig kihasználva, a termelés a csúcson, vagy a csúcs közelében, nem nagyon van már lehetőség a belső forgalom lényeges növelésére, illetve újabb nagyobb mennyiségű fogyasztó bevonására, mindenképp új piacok felé kell nyitni.
- Ezek miatt Kína újabb fejlődési iránya a külföldi befektetések, ahova a saját jól képzett embereikkel, szinte kimeríthetetlen pénzállományukkal, de a külföldi energiára és a készletekre alapozva dolgoznának. Hatalmas befektetések történtek, történnek Afrikában, Ázsiában, Európában. Ez persze rajtuk kívül szinte senkinek nem tetszik.

Erre kitör Shanghai közelében a koronavírus, mely egy rendkívül fertőző, a tüdőgyulladás, és nátha jellemzőit produkáló kór, így elsőre nehezen felismerhető.

Na ezen gondolkodtunk el, felhozva összeesküvés elméleteket is.

- Kinek jó ez az egész? Hát az USA-nak. A kínai gazdaság hatalmas pofont kap, a gyártás és az idegenforgalom oldaláról is.
- Termelő gyárak zárnak be, az embereket otthon tartják, akadozik az általános ellátás az iparban és a gazdaság minden vonalán, a külföldi érdekeltségű összeszerelő és termelő üzemek leállnak, a szokásoshoz képest az utcák elnéptelenednek, korlátozzák a kijárást, és a forgalmat.
A külföld nem fogadja a Kínából érkezőket, vagy karanténba teszi őket. Már nem a kínaiak, hanem a kínaiakra néznek "ferde" szemmel, minden kínai bolt küzd az ellenséges hozzáállással ( és a koreai, vietnámi és egyéb távolkeleti népek), és a durva forgalom csökkenéssel. 
- Hogyan került elő a koronavírus? Állítólag denevér, és/vagy kígyó által. De gondolkodjunk már egy kicsit... Kígyót évezredek óta fogyasztanak kínában, pont most került volna ki egy ilyen virulens kórokozó?
- A kór felbukkanásának helyétől nem messze van egy labor, ahol véletlen éppen ilyenekkel foglalkoznak. 
- Sokak szerint akár a CIA keze is lehet a dologban.
- Miért pont azon a helyen tört ki a járvány? Hiszen biztosan van máshol is labor amire rá lehet fogni a gondatlanságot. Talán azért, mert Vuhan a környék legnépesebb városa, környéke, és Kína egész keleti partvidéke, az egész ország legsűrűbben lakott területe, szinte nincs olyan hely, ahol ne laknának, a városok, települések gyakorlatilag ( és kínai mértékkel mérve ) egybeérnek, a legnagyobb távolságok a lakott területek között csak néhány km-es, de ezek is a gazdaságba bevonva termelő területek, tehát folyamatos rajtuk a forgalom. Vuhan a környék legnagyobb vasúti központja, és gazdasági elosztó helye.
- Miért pont most, amikor egész Kína az újévre készül, és az ország legnagyobb külső és belső népvándorlása indul meg? Ilyenkor történik Kínában a legnagyobb embermozgás, szinte minden közlekedési eszköz túlzsúfolt, mindenki igyekszik haza vidékre, meglátogatni a családot, külföldről is mindenki haza megy, utána persze vissza.

Kicsit túlzónak látják a leírtakat?

Pedig most jön még a java.

Gyakorlatilag az egész kínai gazdaságot meg lehet roppantani egy ilyen "akcióval", és ha ez a folyamat még pár hónapig, akár fél évig kitart, Kína gazdaságát évekkel, dobhatja vissza, ami ismerve az utóbbi évek hatalmas fejlődését, nem kis dolog.

Tudjuk voltak már olyan esetek, amikor akár szándékosan szabadítottak ki vírusokat, esetleg véletlen folyamán szabadultak ki ( pl a sars vírus több esetben ) sima tesztelés gyanánt olyan helyeken, ahol elvileg megfogható, ellenőrizhető lett volna, és nem csak labor körülmények között egereken vizsgálva lehet a hatásait ellenőrizni, sokak szerint az ebola járvány is ilyen volt.
Sajnos egy dolog mindig kimarad ilyenkor a számításból, illetve úgy gondolom, inkább elegánsan átlépnek e probléma fölött, akárhogy is került elő az új vírus.
Ez a probléma, az előre nem látható mutációk megjelenése. Egy-egy ilyen vírusnak, az eredetihez képest akár több ezer mutációja lehet, melyet az izolált körülmények még kordában tartanak, de a természeteben azonnal olyan fajták jöhetnek létre, amik akár szuperrezisztenssé is válhatnak igen rövid időn, akár néhány héten belül.

Na ezeken érdemes gondolkodni, és kicsit tovább is, és bár mindenkit óvok az elhamarkodott döntésektől, azért az elvitathatatlan, hogy vannak gyanús és érdekes momentumok az esetben.

A hozzáértők szerint nem kell attól tartani, hogy a világjárvány sok tízmilliós áldozatszámot követel, Kínában is pár ezer halálesetről tudunk (e cikk írásakor jött a hír, hogy Vuhanban 1016 fő, Hupejben 976 fő) , és ha ez a szám akár a tízszerese, akkor is egy másfél milliárdos országban, majd tízmilliós városban ez gyakorlatilag semmi, más statisztikában még bőven hibahatár alatt lenne
Európában jók a körülmények, az életszínvonal, az ellátás, így itt nem kell számolni olyan szövődményekkel amik halálhoz vezetnek, esetleg csak az öreg, egyéb betegségekben szenvedő legyengült szervezetek esetében.

Ezek mellett egyébként tisztelet a kínaiaknak, hogy az egész ügyet nem eltussolni akarták, hanem pillanatok alatt léptek, egy hét ( vagy 10 nap ) alatt 1500 fős kórházat építettek fel Vuhanban, igyekeznek minden lehetséges módon megfogni a terjedést ( sajnos ezzel elkéstek ) és mindenről tájékoztatják a világot, ami Csernobil emlékével a hátunk mögött mondhatom igen komoly dolog.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése