2019. június 13., csütörtök

Kompresszor építés

Olvasgatom a fórumokat, hogy kompresszort építenék segítséget kérek.

Most megadom.

Első sorban el kell gondolkodni mire kell a kompresszor.
A gyerek biciklijének a kerekét felfújni, autót szerelni, fényezni, szemcseszórót üzemeltetni, vagy csak mert a szomszédnak van és az olyan macsós dolog?

Miből áll egy kompresszor?
-tartály
-sűrítő egység
-motor
-nyomáskapcsoló
-nyomásszabályzó
-töltőszelep
-csövek
-mérőóra
-levegő csatlakozók, fittingek
-motorvédő kapcsoló, túlterhelés, fázis kimaradás esetére
-biztonsági szelep
-meg egy marék apróság



Először ki kell találni mire kell a levegő, mekkora nyomású, és mekkora mennyiségű.
Már itt sokszor azt sem tudja az illető miről van szó.
Egy tipikus kérdezz-felelek, ami az üzletünkben rendszeresen lezajlik:
-Mire kell a levegő?
-Mindenre.
-Na de mégis mi az a minden?
Ezt már nem nagyon tudja. Hebeg-habog, hogy festékszóráshoz, légszerszámokhoz, kereket fújni, meg a kerti öntöző rendszert vízteleníteni.
-Mekkora nyomású legyen?
-Nagy.
Lövése nincs a kérdés lényegéről, azt sem tudja sokszor mit kérdezek.
-Na de mégis...
-Nem tudom legyen elég.
-Mire?

És kezdődik az egész elölről, majd amikor mondunk egy árat, akkor haját tépve szalad világgá, mert a neten már 30.000-ért vannak kompresszorok, és hogy lehetünk ilyen drágák... pedig azt sem tudja mit akar vele kezdeni...
Pl. az a kompresszor amin nincs tartály, általában levegős gépek üzemeltetésére nem is alkalmas.


Kezdjük az egyszerűbbekkel.
- nyomáskapcsoló.


Kimondottan levegőhöz való kell, meg lehet venni 5000-30000 Ft között, kérdés persze, hogy mekkora nyomásra és hány fázisú, milyen terhelhetőségű kapcsoló kell.

- nyomásszabályzó


Levegőhöz kell szintén, vízhez való nem jó. Megint kérdés milyen nyomásra van szükség, és mekkora levegő mennyiségre. Ára 9000-25000 Ft között van, minőség és kivitel függvényében.

- Sűrítő egység

Majd a koma hoz egyet a gyárból/cégtől/vastelepról ( a nem kívánt rész törlendő), általában így történik, mert megvenni igen húzós dolog, 20-30000 Ft-nál indulnak az árak, határ a csillagos ég.

- Tartály


Sokan bojler, hidrofor vagy jobb esetben bontott teherautó légtartályban gondolkodnak. Ez utóbbi jó lehet, csak általában kicsi, az előbbiek szimlán életveszélyesek, de nagyon. Főleg, hogy azok is innen-onnan kukázott darabok. Ha venni kell, hát az is drága, és még jó pár kimenet is kell rá.korrekten beheggesztve. Lehet használni pl autógáz tartályt, levegő, argon vagy corgon, esetleg co palackot, ezek mindent kibírnak, csak a bekötésük lesz nehézklesebb.

- Motor

Elég egyszerű, milyen hálózatvan otthon, és olyan motor kell ami jó hozzá. Lehetőleg 3 fazisú, minimum 2-3 kW-os. Kialakításában lehetőleg talpas legyen.

És jöjjenek azok a kis alkatrészek, amiket ellopni vagy otthn legyártani nam nagyon lehet, de van áruk, és be kell építeni azokat ha nem akarunk megölni senkit
- Biztonsági szelep

A tartály túlnyomását engedi el, ha a nyomáskapcsoló mégsem tenné a dolgát. Méretezni kell nyomásra és a kompresszor levegő szállítására, ára 3-4000 Ft-tól indul

- Tartály töltő szelep.

Sokan egy egyszerű visszacsapó szeleppel helyettesítik, atán csodálkoznak hogy problémákat okoz. Ezt is levegő mennyiségre kell méretezni, ára 5000 Ft-tól indul.

- Csatlakozók, csövek

Ezt sokan elfelejtik, mert kell levegő elvezetés a sűrítő egységtől a tartályig, a töltő szeleptől a tehermentesítő szelepig (általában a nyomáskapcsolóba van beépítve), a kimenő levegőhöz, a nyomásszabályzóhoz.

- Ékszíjtárcsa, hűtő ventillátor, ékszíj

Ezek jó esetben rajta vannak a fődarabokon ( ahogy a fenti képen is ), de ha nem...

Ha mindezekkel meg vagyunk, akkor lehet összeszerelni, kedvünk szerint egybe vagy a két egységet (sűrítő és tartály) külön, ha egybe akkor lehet fekvő vagy álló is.

Utána próba, és ha minden jól megy akkor van egy kompresszorunk.

Ha eddig eljutottunk, számoljunk egyet, mennyi anyag, pénz, idő ment bele, és vajon amit csináltunk, tényleg tudja-e azt amit egy ennyi pénzből vásárolható gyári tudna... de tegyük hozzá, hogy az alkotás örömét nem lehet elvenni.

Mindezek után azt se felejtsük el, hogy a nyomástartó edényekre vonatkozó törvényeket és szabályokat is be kellene tartani, mert ha baj lesz, az engedély nélkül üzemeltetett kompresszor miatt, akkor a biztosító nem fog jót állni helyettünk, és akár börtön is lehet a vége.
A lehetőségekről, szabályokról a helyi bányakapitányságnál lehet érdeklődni, a szabályok helyenként eltérőek lehetnek.

Figyelem!
A fenti leírást nem elrettentésnek írtam, hanem azért, mert egy ilyen szerkezet összeépítése előtt el kell kicsit gondolkdni a saját fizikai és technológiai képességeinkről, és lehetőségeinkről.

Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és szerszám webáruház












5 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Üdv ! Volna e olyan hely üzlet ,szakember aki vállal kompresszor èpítèst ill befejezést ? Egy álltalam is vàsárolt félkész kompresszor esetèbe ? Termèszetesen a megfelelő díjazàssal ....

    VálaszTörlés
  4. Szerintem nincs válalkozó aki felelősséggel vállalna ilyet hozott anyagból. Ha bárki ilyet tesz megbízásra, az biztos, hogy csakis megbízható eredetű, megfelelő minősítéssel rendelkező alkatrészeket fog használni. Ha egy meglévő darabon csak a külső biztonsági és egyéb szerelékeket kell felszerelni, arra bármelyik olyan szervíz képes, aki ilyen gépekkel foglalkozik. Sajnos ekkor is fenn áll a probléma, hogy ha az alap gép nem gyári alkatrészekből, vagy bizonylatolt darabokból van akkor megint csak nem vállalják.

    VálaszTörlés