2019. június 7., péntek

Az internet mint népbutító eszköz

"Amikor én még kissrác voltam" énekli a Fonográf együttes, és valóban minden időben van ennek némi alapja, hiszen az idő telik, a világ változik, minden generáció másként nő fel. Ezt hallhattuk szüleinktől, és valószínűleg ezt mondjuk gyermekeinknek, unokáinknak, még ha nem is kioktató, csak tájékoztató jelleggel.

Amióta van internet, hihetetlen jó és előnyös dolgokra képes.
Az információk garmadájával lát el mindenkit, gyors információ cserére ad lehetőséget, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

Az előnyöket nagyjából tudjuk, de sajnos a hátrányokat csak kevesek veszik észre, vagy ha észre is veszik, kevesebben tudatosítják magukban.

Mik ezek a hátrányok?

1. Téves információk
Az interneten minden okosság ott van, de minden butaság is úgy terjed mint a pestis. Folyamatosan látjuk, hogy a fiatal titánok az interneten okosodva osztják az észt ( fotelszakértők ) minden gyakorlat vagy komolyabb műszaki tudás nélkül.
Nem véletlen, mert amikor a szobafestéstől az autószerelésig, házépítésig a youtube vagy facebook csatárnákon akarnak megtanulni, mit várhatunk? Aztán ha megnézett két videót már ért is hozzá, mi több a téma szakértőjévé válik.
Annyi hülyeséget lehet olvasni, hallani, hogy az ember feje belefájdul.
Sokan felismerték már ennek a hátrányát, és pl tudok olyan egyetemi prfesszorról, aki azt a dolgozatot aholy a wikipedia van megjelölve mint forrás, azonnal egyessel jutalmazza.

2. Kézi írás és a nyelvtan eltűnése
Sok helyen látom, hogy valaki gyorsan gépel, de folyóírással nem ír, nem tud írni, maximum ákom-bákom nyomtatott betűkkel.
Eltűnik az ember egyénisége, lelke jó része az írásból.
Elfeledjük a nylelvtant, mert a program majd úgyis javít, és közben olyan helytelenül írjuk és tesszük közzé a mondanivalónkat, mint egy elsős vagy másodikos elemi iskolás. Sokan még ezt a szintet sem érik el.
Nem véletlen, hogy sokan mondják, a Magyar helyesírás a facebook-on esett el már évekkel ezelőtt.

3. Emberi kapcsolatok semmivé válása
Olvasom a kiírásokat: nincs wifi, beszélgessetek.
De nem tudunk... illetve talán mi még úgy ahogy, de gyermekeink, unokáink, sokkal kevésbé.
Aki okostelefonnal a kezében született, az szinte képtelen élő szóban kifejezni magát.

4. Egymás iránti tisztelet megszünése
A net mindent elbír, és arctalan, lelketlen. Itt kiélheti mindenki a ferde vagy beteges hajlamait, bárki lehet sárkányölő hős, pedig otthon a kocsmában is csak annyira jó, hogy a kiömlött bort felmossa.
De ha a netre felkerül, ő lesz a király, mert egy részt úgysem tudja senki, hogy ki ő, más részt igen kicsi az esélye annak, hogy ha valakibe nagyképűen beleáll, akkor az illető személyesen fogja kérdőre vonnai.
Ezek az igazi nethuszárok, akik azonnal visszavonulnak, tiltanak bárkit, ha az identitások sérül, vagy a kilétük ismertté válik. Amíg biztonságban érzik magukat addig kiabálnak.

5. Türelem és tolerancia eltűnése.
Senki nem vár semmire, senki nem türelmes, mindenki azonnal akar mindent, és ez sokszor jó is, hogy megtehetjük.
De eltűnt a tolerancia, a másik megértése, elfogadása, olyan dolgokért türelmetlenkedünk, aminek sokszor a világon semmi értelme.

6. Befolyásolás bárkit, bármire.
Nagy tömegeket lehet elérni, ha értünk hozzá vagy meg vannak az eszközeink.
Ez jó a kereskedelemben, oktatásban és sok vonalon, de amikor ezt a lehetőséget a tömegek befolyásolására, irányítására használjuk, ott már bajok is lehetnek. Álhírekkel, elferdített információkkal bombáznak, a hiradók oldalain ömlik a hazugság, és annak van nagyobb hírértéke, ahol több vér folyik, vagy nagyobbat tudunk tódítani arról hogy milyen teljesen érdektelen dolog történt a világban.
A személyeket is befolyásolja, szinte bármire, legyen az egy hit terjesztése, vagy akár gyilkosság.



Sanos ami a legrosszabb, a jelen generáció ( sőt talán már az előző is ) ezeket az "értékeket" vallja, mi több, átülteti és használja a való életben is, a valós értékek eltűnnek.

Eltűnik a szeretet, az öröm, a bánat testi kifejezése, a simogatás, az érintés, összebújás, vigasztalás.
Eltűnik a nyelv változatossága, igaz jönnek új szavak, kifejezések, de az egész ellaposodik, a régies, különleges szavak, amiktől szép lesz a mondani való, süllyesztőbe kerülnek.
Értékké válnak olyan dolgok, mint nézettség, like, hivatkozás, és hasonló arctalan, megfoghatatlan dolgok. Nem a teljesítmény az érték, hanem a hír, akár az álhír.

Szomorú, hogy erre haladunk, és talán egyre gyorsabban...

Köszönöm hogy elolvasták kifakadásomat.

Tisztelettel:
Bálint Balázs "őskövület", még az analog kor gyermeke.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése