2017. június 23., péntek

Hogyan élj túl ? Saját példám alapján.

Hogyan élj túl ?

Saját példám alapján.

Barazsi Ákos ( RoadRecord.hu Kft ) feltett levélben egy kérdést :
"Mennyi ideig bírnád ki, azonos életszínvonalat tartva, ha máról holnapra minden bevételi forrásod elapadna ?"

Megragadott a kérdés, mert én már átéltem ezt kétszer is, és valóban kíváncsi lettem arra, vajon ki mennyi ideig bírná a megtakarításával, készletével, stb.

Ha megengedi a kedves olvasó, a magam példáján keresztül megpróbálom nagyobb vonalakban összefoglalni mi történt, mit lehet tenni.

Természetesen különbséget kell tenni az időleges és tartós visszaesés között, sok estben azonban ezt előre nem látjuk. Ha egy betegség, baleset vagy egyéb sérülés kényszerit a leállásra, akkor általában lehet látni a végét, a viszont politikai vagy egyéb gazdasági környezet kényszerít, akkor a legrosszabbra kell készülni. Habár ez már a világ vége várás „műfaja” a készülők világa, a két eset között igen nagy az átjárás, az egyikre érvényes szabályok jó része a másik esetre is tökéletesen alkalmazható. A világ vége várásnak kicsit más a műfaja ezt most nem akarom kivesézni, sokkal hosszabb lélegzetű cikk lenne, amit szerencsére saját tapasztalattal nem is tudnék alá támasztani.

Az én első történetem, ahol megtanultam a túlélés törvényeit.

Már, mint főállású vállalkozó helyszíni autójavítással és autómentéssel foglalkoztam, volt autószállító utánfutó, segélyes autó, háttér műhely is, de csak magam vittem a boltot, azt csináltam amire éppen igény volt.
Normális keretek között ment az élet, de tartalékot nem tudtunk képezni. feleségem még dolgozott egy állami cégnél, első gyermekünk óvódás volt.
A lényeg, hogy a munkát nem vetettem meg, bele álltam a feladatokba, csináltam a dolgom.

Viszont történt egy baleset ami miatt egy hónapig nem tudtam dolgozni, majd egy hónap után az első munkám alkalmával elromlott az autóm.
1994-95-öt írtunk ekkor.
Tehát egy hónap unka nélkül, majd egy rossz autó, aminek nagy nehezen a beszerzett alkatrésze 70.000 Ft volt, és 3 hét...
Ez alatt az idő alatt gyakorlatilag nullára került a család, még szerencse, hogy feleségem dolgozott, így a rezsi meg volt, illetve fiam az ovodában étkezett, tehát vele sem volt nagy baj.

Viszont a napi kiadásokra nem nagyon ( szinte semmi sem ) jutott.

Mi volt hát a megoldás ?

Akkor nem volt más, meg kellett próbálni munkát szerezni.

Elmentem a régi haverokhoz, akiknek volt műhelyük és volt munkájuk, munkát kértem tőlük. Megegyeztünk napi bérben, egy-egy munka elvégzésére, és e mellett ami jött az autómentésben azt is csináltam ahogy tudtam. Az alku mindig úgy szólt, hogy ha "cím" jön akkor megyek, és nyomom azt.

Amikor nem volt más munkám, reggel vettem 2 db 2 literes ( akkor még üveges ) kólát, és mentem a Dózsa György útra, ahol akkoriban még nem volt olyan méretű parkoló mint most, és vártam a rádión a munkát. Amikor lehetett dolgoztam, majd este abból volt a vacsora amit aznap megkerestem. Másnap megint 2 üveg kóla, a maradék pedig tankolva a tankba, és várni a munkára. 

Több hónapig ment így amíg talpra álltunk.

Nem dicsekvés kép, de akár az is lehetne, hogy nem adtunk fel mindent, nem dobtuk ki az addig összeszedett ügyfél kört, nem zártuk be a vállalkozást, hanem neki álltunk a munka keresésnek, és a munkának, a fogunkat összeszorítva, válogatás nélkül megcsinálva mindent ami pénzt hozott, és elértük a talpra állást.

A recept tehát aránylag egyszerű.

Ne ess kétségbe, ha teheted kérj segítséget ( ne pénzt ! ), csökkentsd a kiadásokat, minden fölösleget és extrát azonnal vonj ki a napi életből. Vállalj el minden olyan munkát amit meg tudsz csinálni, legalább addig amíg talpra állsz, ne legyél finnyás, gondolj arra, hogy felelősséggel tartozol a család, a gyerekek, házastárs felé. Aki feltételeket szab, hogy mennyiért milyen munkát végez el, az nincs is igazán rászorulva a munkára, nincs elég nagy sz@rban...

Csekklista az átvészeléshez, ha már a baj megtörtént.

1.       nézd meg mik azok a kellő munkák amiket magad el tudsz végezni otthon, vagy az autódon, egyéb dolgaidon, szerelés, varrás, javítás, bármi, és ezekre ne költs.
2.       ha van autód, nézd meg kell-e egyáltalán, vagy ha több van akkor melyik az amelyiket a legkisebb költséggel fenn tudod tartani ha egyáltalán valóban szükséged van rá. Térj át kismotorra, kerékpárra, ha teheted, a költséges járműveket ideiglenesen vond ki a forgalomból, vagy akár add el.
3.       bevásárolni csak listával menj, semmi olyat ne vásárolj meg, amire nincs szükséged. Élelmiszerből csak ami fontos, kerüld a drága, nem kiadós élelmiszereket, szorítkozz az alapra, az olcsó de kiadós élelmekre.
4.       ha van káros szenvedélyed, dohányzás, italok, azonnal hagyj fel vele, ha teheted örökre.
5.       ha vannak előfizetéseid szolgáltatásokra, pl több telefon előfizetés, több tv vagy újság, stb, azokat mond le mielőbb.
6.       az otthonodban ne használj áram zabáló cikkeket, klímát, elektromos radiátort. Ha hideg van fűts csak ott ahol tartózkodsz, a többi helyiségben csak szolidan tartsd a hőfokot ( temperálás ).
7.       vigyázz az egészségedre, ilyen körülmények között a betegség a legnagyobb luxus, nem engedheted meg magadnak !
8.       szerezz munkát, lehetőleg ne napi, inkább heti vagy havi távra. Ha más nincs, akár naponta máshova is mehetsz dolgozni, a lényeg, hogy egy részt elfoglald magad egy rendszeres tevékenységgel és ezért kapj is némi keresetet. Kérdezd meg az ismerősöket, a szomszédokat tudnak-e a munkát adni vagy ajánlani.
9.       csak a legvégső esetben kérj kölcsön ! Ilyen helyzetben könnyen bele lehet menni uzsora kölcsönbe amiből nagyon nehéz szabadulni.
10.     igyekezz tartalékolni. Számold ki amennyi a havi költséged, ami mindenképp kell a fenntartáshoz ( család fenntartásához ) igyekezz tartalékolni annyi pénzt, esetleg gyorsan és kis veszteséggel pénzzé tehető értéket, amiből minimum fél évig bírod ha egy fillér bevételed sincs.

Így hirtelen ezek az alapszabályok, biztosan van még sok más is, de ha ezeket megfogadod, vagy legalább elgondolkodsz rajta már sokat tettél magadért a talpra állásodért.

Ha kérdés van, igyekszem segíteni.

Legközelebb az általam látott, környezetemben előfordult ellen példákat is írok okulás kép.

Tisztelettel Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webáruház.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése