2020. április 4., szombat

A klímatisztítás fontossága

Itt a tavasz, és lassan itt az ideje a klímák beindításának is.

Több felépítésű, rendszerű klímaberendezést használunk, hűtésre, fűtésre, és a levegő tisztítására, minőségének javítására is.

A hosszú állás azonban egyik kivitelnek sem tesz jót.

A klímeberendezések belső terében szükségszerűen nedvesség, és kosz ( por) gyűlik össze, mindkettő kíváló táptalaja a különböző kórokozóknak, gombáknak, vírusoknak.

Az egyik ilyen legismertebb a legionella , mely az un. légiós betegséget okozza.
Ez pangó vizekben telepedik meg, majd a párával utazva kerül a szervezetünkbe, ahol a megfázáshoz, tüdőgyulladáshoz hasonló, de azoknál jóval komolyabb tüneteket produkál.
A másik ilyen mostanság, és erre különösen figyelni kell, a koronavírus lehet, melynek pontos tulajdonságait még mindig kutatják, így nem nagyon tudjuk, hogy pl. a pangó vízben meddig életképes gazdatest nélkül. Az viszont biztos, hogy ha a levegőben van, akkor a klíma működése közben annak felületén is megtapad, esetleg az atkák vagy más élőlények által túlél.

A fentiek miatt tehát ilyenkor fokozottan ügyelni kell a klímák első indítása előtti alapos tsztításra, fertőtlenítésre.

Ebben szeretnék most némi útmutatást adni.
Az alábbiak mind autó, mint lakás klímákra érvényesek.

Tisztítás:
Első körben fzikailag tisztítsuk meg a berendezést, amennyire lehet a rárakódott olajos, zsíros szennytől.
Nedves, mosószeres ruhával, szivaccsal mossuk le, töröljük szárazra az elérhető felületeket, esetleg használjunk alkoholos tisztító folyadékot, pl. ablaktisztítót.
A mosható szűrőket mossuk el (akár mosogató gépben) a cserélendő szűrőket cseréljük ki. Ajánlott az aktív szenes szűrő, mely a szagokat, vírusokat is megköti valamennyire.


Fertőtlenítés
Az elérheő felületeket mossuk le fertőtlenítő hatású szerrel, hypo, domestos tökéletes.
A belső, levegő által járt helyeket tisztító habbal tudjuk kitakarítani, mely fertőtlenít is. Ezt flakonos kiszerelésben érjük el, ehhez egy csövet is kapunk, mellyel a járatokat be tudjuk permetezni.
Ez különösen fontos légcsatornás klímáknál, és bizony a járművekben is ilyen rendszer van.

Mi ezt a szert ajánluk.
https://muhelynet.hu/spd/BEK_kft_734748/Klima-legkondicionalo-rendszer-tisztito-500-ml



A későbbiekben lehet egy kisebb egyszerűbb használatú szerrel is frissen tartani a rendszert, ezt a tisztítást érdemes akár havonta elvégezni.
Ez az :



A fenti un. "bomba" általában illóolajat, többnyire teafa olajat is tartalmaz, mely igen magas hatásfokú baktérium és vírus ölő szer.

A habot a felületekre kell szórni, illetve a légcsatornába bejuttatni a hozzá adott csővel, míg a bombát csak egy nyomással be kell indítani a szoba vagy az utó belső terben, majd a tejes teljestíményen dolgozó klímát ott kell hagyni.
A szétszórt permet a keringetett levegővel a klíma legeldugodtabb részit is átjárja.
Általában mindkettőre igaz, hogy 10-15 perc hatóidő után elégséges a tisztítás, ez után egy szintén 10-15 perces alapos átszellőztetés szükséges.

Használat, üzemeltetés.
Klíma használat közben figyelni kell az időszakos tisztításra, ez főleg a belső légszűrőre vonatkozik.
Autóknál évente, míg lakás klímáknál az előírások szerint, vagy mosható szűrőnél akár havonta érdemes tisztítani a rendszert, míg a külső tisztítást, esetleg a levegőszűrő kiporszívózását havonta mindenképp végezzük el.

Ha a fentieket betartjuk, és figyelünk a tisztításra, üzemeltetésre, akkor biztos, hogy sokaig nem kell aggódnunk az esetleges fertőzések, megbetegedések miatt.

Tisztelettel
Bálint Balázs
Műhelynet szerszámbolt és szerszám webáruház.







1 megjegyzés: