2019. november 5., kedd

Szerszám kiállítás

Régi vágyam valósul meg folyamatában az utóbbi egy hétben.

Jó ideje tettem fel magamnak, hogy a szerszámboltunkban ki kiállítást kellene rendezni azon szerszámokból, amik így vagy úgy, az évek alatt összegyűjtöttem. Vannak ezek között olyanok, amiket vásároltam kisebb vagy nagyobb összegekért, és bőven van olyan is, amit barátok, ismerősök, netán ügyfelek adtak nekem ajándékba.

Nemrég feltettem egy posztot a közösségi oldalra:
"üveges vitrint keresek ingyen, vagy olcsóbban".
 Erre jelentkezett egy ismerős, aki az általa vezetett Suzuki márkaszerviz irodájából felajánlott egy pont megfelelő vitrint ajándékba, mondván sokat segítettünk már nekik, most ezzel hálálják meg, fogadjuk el. Természetesen elfogadtam, mégpedig nagy örömmel.
A vitrin bekerült a neki kinézett helyre, és szépen lassan elkezdett benépesülni olyan dolgokkal, amik már meg voltak ilyen vagy olyan módon, illetve amikhez valami különleges emlék fűződik.



Ide került a vitrin. Nem a legjobb hely, de nem adódott más.

Az első gépek a berendezéshez, ezeket a matchboxokat még valamikor a 70-es években gyerekként a szüleimtől kaptam.


Építő munkások is jöttek, akiket magam rakosgattam össze időnként egy Lego boltban, néhányuk eddig is szerepelt cikkjeink valamelyikében, de most új lakhelyre költöztek.

Nagyobb gép is kellett, mely egy Liebherr makett formájában költözött be. A makettet 91-ben a Liebherr ehingeni gyárának kantinjában magam vásároltam amikor ott dolgoztam. Akkor kb 70 márka volt, ami az itthoni havi fizetésem mintegy felét tette ki. Igaz, Ulmban ugyanezt egy makett boltban 140 márkáért veszetegették.

Az első rendesen berendezett polc. Itt vannak igazi csemegék is, mint a gyári Mercedes láncbontó-összeszerelő szerszám, a speciális kialakítású gyári Fiat dugókulcsok, illetve egy zsiguli szelepállító célszerszám. Van egy igen régi réz-acél szög-vízszint mérőm is, ez egy igazi műremek a maga szépségével, és kidogozottságával. A polc szélén még egy valódi bőrrel bevont "Gamma Rt. Budapest" feliratú acél mérőszalag is kapott helyet. Az alsó polcon lévő elsősegély doboz legfiatalabb összetevője is 1965-ben lejárt :-)

Természetesen bármelyik darabról örömmel adok további adatokat, ha valaki kérdezi, és azon vagyok, hogy minél több érdekes szerszámot, gépészethez, autójavításhoz kapcsolódó eszközt tudjunk bemutatni mindazoknak akiket ez érdekel.

Tervem szerint néhány érdekesebb darabot külön is be fogok mutatni.

Különleges köszönet illeti meg a:
Difer Suzuki márkaszervizt a vitrin felajánlásáért
Feleségemet, Ágnest, aki leviseli a hülyeségem immár több mint 30 éve.
Név nélkül több barátot, ügyfelet, akik önzetlen adományaikkal gazdagították gyűjteményem.


Tisztelettel Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése