2019. február 6., szerda

Üveggyöngy másképp, azaz alternatív felhasználások

A mikro üveggyöngyöt mint szemcseszóró rendszerek abraziv/koptató anyagát vagy fényvisszaverő felületek anyagaként ismertük, persze vannak még más lehetőségek is benne, úgy mint kamion és autóbusz kerekek önműködő cenrtírozása ( centrírgyöngy ), csúszás mentes felületek kialakítása műgyanta beágyazással, pl. windsurf testeken, vagy újabban kompozit műanyagok töltő anyaga.

Erről az anyagról beszélünk :
Mikro üveggyöngy szóróanyag

Vannak azonban azok a használati módok, amik az újabb kutatások, vagy éppen a célszerűség miatt kerültek előtérbe.

Ilyen pl a: Mély nyomás kezelés

Tanulmány :
https://somna.se/de/ref_cat/wissenschaftliche-studien/
http://hu.hzfyprint.com/news/a-20-pounds-blanket-what-is-weighted-blanket-14636573.html

Paplan töltet
Súlyozott takaró, gyerek, vagy felnőtt méretben, kb a testsúly 10%-ának megfelelő súllyal.
Használata nyugtató hatású, jobb a testérzékelés, alvászavarok esetén jó hatással van.
Bizonyítottan hatásos kiegészítő kezelés vagy terápia lehet autizmus, stressz, szorongás, alvásproblémák, vagy ADHD ( figyelemhiányos hiperaktivitás zavar ) esetén.
Kialakítás szerint általános az 5-10-15-20 font súly, de ez függ a mérettől és a testsúlytól is, sok esetben egyedi méretekre van szükség.

Vatta vagy vatelin kombinációval jól kiegészíthető, hogy elég meleg és jó puha érzetű is legyen, de mindig fontos a jó szellőzés, és tisztíthatóság. Ezt leginkább úgy oldják meg, hogy maga a takaró tartalmazza a töltő anyagot, és arra húznak egy téli, vagy nyári huzatot. Így külön mindkét alkatrész mostható, míg együtt kevésbé van rá lehetőség.

Súlyozott mellény
A súlyozott mellény egy speciális mellény, amely viselőjének segít a testérzékelésben, elég ingert, stimulációt nyújt, mindemellett nyugtató hatásai is vannak. Egy egyszerű mellény, amelybe súlyt raknak (polisztirol golyókat, esetleg kölest, tönkölyt, stb.) a gyermek súlyához mérten. Házilag is elkészíthető, illetve interneten készen is megrendelhető.



Osztályozott mikro-üveggyöngy, kilós, és zsákos kiszerelésben is


Ülősúly, súlyozott párna, súlyozott öv
Mindegyik a fentikeben is leírt nyomó élettani hatásokkal bír, csak koncentráltabb, kisebb felületeken. Ezek a megoldások munkahelyen, vagy nap közben lehetnek célszerűek ha más lehetőség nincs, vagy maga a terápia bevált, és azt nap közben is folytatni szeretnénk.

Játékok tömése
Kisebb játékokat, "zsebdögöket" is lehet gyönggyel tömni, na nem nagyon, csak lazán. A szintetikus vatta, vagy a polár, PET palackból gyártott termék, ki tudja mi mindent tartalmaz. Az üveggyöngy tiszta, semmilyen szennyező anyagot nem tartalmaz, ha nedves lesz gyorsan szárad, akár fertőtleníthető, és a súlya miatt jobb is lehet az üveggyönggyel tömött játék fogása, érzete.

Mielőtt nagyon lelkesen bele vágnánk a gyártásba, tudni kell még egyet, s mást.

Ki kell találni milyen szövet anyagokat hasznájunk, amiket megfelelő módon lehet varrni vagy ragasztani, milyen egyéb tömő vagy segédanyagokat tegyünk bele, hogy az tisztítható is maradjon ( akár gépben mosható ), és ki kell találni a varrás módját, lehetőségeit, hogy a súly ( üveggyöngy ) ne szaladjon össze a takaró egyik sarkában, az bármikor megfelelő módon oszoljon el.
Ki kell találni azt is, melyik szemcse méret lesz a kegalkalmasabb a feladatra, de ez igazából nem is nagy kérdés,hiszen általánosan a legnagyobb méret a célszerű. Ez 600-800 mikron, azaz 0,6-0,8 mm szemcse méretet jelent.
Itt találják: Üveggyöngy

Ha ezeket végig gondoltuk, indulhat a kisérletezés, nem olyan furmányos dolog ez, egy ügyes kezű anyuka ha kicsit ért a varráshoz, szerintem símán összehozza.

Maradok tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és szerszám webáruház




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése