2018. december 17., hétfő

Levegő csatlakozók és problémáik

Naponta hangzanak el kérdések üzletünkben a különböző levegő csatlakozókról, méretükről, használhatóságukról.

A csatlakozók fajtái. 
Most leginkább a DIN normás csatlakozókről lesz szó, ezek az un. gyorscsatlakozók, amikkel mindenhol találkozthatunk, ahol légtechnikai szerszámok, rendszerek vannak.
2 méretet tartunk, a DIN7,5 ( normál méret ) és a DIN5 ( mignon méret ) melyek kialakításukban azonosak, csak méretükben térnek el.

Anyaguk.
Preferáljuk a réz, vagy nikkelezett réz kivitelt, mert itt sokkal kisebb a korrózió veszélye mint a vas anyagúaknál, tapasztalatunk szerint ezekkel kevesebb a mechanikai meghibásodás is, bár talán kicsit drágábbak, de igazából ez sem jellemző.
Anyaguk szerint lehet fém ( réz, acél, inox ) vagy műanyag, esetleg műanyag-kompozit, acél elemekkel kombinálva.

Extol pérmium nikkelezett réz csatlakozók


Kivitel.
Mint írtam DIN kivitelekről van szó, ezek erősen behatárolják a lehetséges megoldásokat, mégis van pár extra. Van olyan, ahol egy gallér hátrahúzásával tudjuk oldani, máshol gomb nyomásra, sőt vannak olyanok is ahol kétszer kell megnyomni a gombot, mert elsőre a levegőt erszti el a csatlakozó, másodszorra tudjuk szétakasztani azt. Ez egy biztonsági megoldás, hogy a csatlakozót a levegő nyomása ne "vágja" le.
Természetesen a felsoroltakon kívül rengeteg kivitel van, úgy külsőre mint besőre, vagy éppen a tömlő csatlakoztatás lehetőségeiben, ezekre most nem térek ki.

Márka.
Vannak ismert márkák, és vannak kevésbé ismertek, vagy akár noname kivitelek is.
Sajnos a legismertebbeket, mint pl. a Rectus, Festo, erősen hamisítják, így több ügyfelünk is csalódott ezekben, még ha oly drágán is vásárolta, mint az eredetit..
Mi első sorban az évek óta tartósan bevált Extol márkát forgalmazzuk, kiegészítve néhány más márkával, amikkel az esetleg hiányzó méreteket pótoljuk.
Nem hiszek abban, hogy normál felhasználás és igény mellett az egyik csatlakozó 3x, 4x annyit ér mint a másik. Speciális igények mellett persze más a helyzet, de oda nem is gyárt mindenki.

Kopás, elhasználódás.
Tapasztalatunk szerint a kopás első számú oka a kenetlenség.
Mint minden levegős szerszámnak, ezeknek a csatlakozóknak is szükséges a megfelelő, de kis mértékű kenés. Ezt a levegő által szállított kenőanyag biztosítja, és nagyon sok olyan esetünk volt, ahol garanciális vagy garanbcián túli meghibásodással jelentkezett az ügyfelünk, de kiderült hogy egy csepp olaj orvosolja a problémát.
Mint minden kopó alkatrész, idővel természetesen ezek is cserére szorulnak, de ez az idő ipari felhasználás mellett is több évre tehető, ha a megfelelő minimális karbantartást megadjuk.

A leggyakoribb hiba a kopás. 
Okai a nedvesség ( víz ) jelenléte és a kenetlenség.



A kopások következményei :
Nehezen csatlakoztatható vagy oldható a csatlakozó
Ereszti a levegőt
Szétcsatlakoztatás után nem zár le.
A kopott "papa" roncsolja a "mama" gumi tömítését, ezzel tönkre téve azt.

Melyik jobb, melyik nem, és mire.
Mint írtam, normál használat mellett nem hiszek abban, hogy egy jól használható közép kategóriás darabnál egy komolyabb nevű sokkal többet ér, annyival biztosan nem mint amennyivel többe kerül.
Specilis felhasználás mellett ( ez lehet vizes környezet, vagy éppen folyadék szállítás, különösen nagy igénybevétel ) természetesen speciális csatlakozók is kellenek, és ezek bizony igén drágák.
Mig pl egy normál csatlakozó 1400-1500 Ft, ugyanannak az inox kivitele 4500-5000 Ft árban van.

Végül is melyiket vásároljuk?
Ha nem tudja mire van szüksége keressen meg minket, és segítünk a választásban.
Normál otthoni, kis vagy nagy műhelyes felhasználásra is teljesen megfelelőek az általunk folyamatosan tartott és forgalmazott csatlakozók.
Szükség esetén különleges igényeket is ki tudunk elégíteni, mert elérhető a mignon méret ( ezeket orvos technikai vagy kisebb méretű eszközökhöz viszik, ahol számít a méret és a súly ), minden méretből és csatlakozóból inox ( rozsdamentes kivitel ), de beszerzünk műanyag, vagy éppen robbanásbiztos csatlakozókat is.

Tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecilaista
Műhelynet szerszámbolt és webáruház



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése