2018. november 19., hétfő

Egy szerelőakna építése kapcsán

Mivel a partnerünk nem járult hozzá konkrét hely, vagy képek közzétételéhez, így talán maradjunk abban, hogy lenti írásom egy elvi megvalósítási lehetőség, egy álom, mely valósággá válhat bármikor, bárki számára aki érez rá késztetést, és műszaki, anyagi feltételei is adottak.

Tehát a "mese".

Feladatul kaptuk, hogy kivitelezési megoldást ajánljunk egy személyautó javító műhely szerelőaknájának létesítéséhez.

A műhely tulajdonosa jó autószerelő, de igazából nem tudta mennyibe kerülhet egy ilyen műtárgy, mennyire kell a zsebébe nyúlnia, egyáltalán megengedheti-e magának, illetve mikorra tudja beütemezni a végrehajtást.

Bár a szerelő aknákra is létezik szabvány, és a szabványos kialakítás tervrajzát meg is lehet vásárolni jelenleg 5000 Ft körüli áron, ezt elvetettük, mert ami mindenre jó az ugye igazából semmire sem jó, és nem általános, hanem egyedi megoldást kerestünk. E mellett gyakorlatunkat, a szabványt, és tapasztalatainkat is figyelembe véve igyekeztünk meghatározni a jó méretezést.

Első sorban ki kellett kérdezni a kollégát, hogy a szerelőakna helyileg hol, és pontosan milyen célra létesüljön, ugyanis több lehetőség van.
Tudtuk, hogy személyautó szereléssel foglalkozik a vállalkozás, de milyen autókkal? Beszélgetésünk során kiderült, hogy általános autószerelő szervizről van szó, de e mellett kimondottan javítanak 16-30 fős kisbuszokat is. Ezek a kisbuszok igen hosszúak, akár 7,5-8 m hosszúságúak is lehetnek.
A fizikai méretek ( autók és rendelkezésre álló hely ) miatt 8 m hosszúságú aknát ajánlottunk létrehozni. Ez elegendő a nevezett nagyobb autók javítására is, és szükség esetén akár két kisebb autóval el lehet férni rajta, akár részlegesen, valamint a műhely méretei sem engednek meg nagyobb hosszt.

Az akna szélességének meghatározása.

Egy mai normál autó nyomtávja kb 1400 mm ( Suzuki ignis ) és        ( Mercedes sprinter ), így az akna belső szélessége 1,4 m lett.
Hosszát már említettem, 8 m, a fizikai határok miatt.
Teljes mélysége 1,7 m. Ezt részben saját tapasztalat, részben a partnerrel való egyeztetés adta meg. Inkább picit hajoljunk le néha, mint hogy állandóan kis emelvényeken kelljen dolgoznunk.



Az építési munkafolyamatok.
- térbeton megvágása, feltörése
- akna földmunka, kitermelt föld elszállítása
- akna vízszigetelése, gépészeti előkészítés
- zsalukővel kialakítani az akna falait, a falakat és az alját betonozni
- felső vas keret kialakítása, bebetonozása a tárburkolat javításával együtt
- akna fedés megoldása

Anyag igény fő részei.
- zsalukő 325 db
- beton 8,5 m3
- betonvas 300 fm
- szögvas vagy L vas a keretnek 20 fm

A teljes bekerülési összeg mintegy 700.000 Ft lett az előzetes számítások szerint. Ami ebben nincs benne, azok az olyan tételek amik nélkül az élet nem áll meg, pl. a gépészet, csempe burkolatok, deszkázás.



Egyéb szükséges anyagok, mint kábel csatorna, levegő cső, elektromos vezetékek, kötöző drót, egyebek, rendelkezésre álltak, mint egy régebbi építkezés maradékai. A gépészet egyéb elemei, mint a ledes világító testek ( IP65 ), levegő és elektromos csatlakozók majd később kerülnek beépítésre.

A falazás kialakításánál úgy jártunk el, hogy a majdani akna világítótesteket a falba süllyesztjük, valamint körben a falban, abba süllyesztve rakodó felületet ( mintegy párkányt ) alakítottunk ki. Ehhez, az alapból használt 25 cm széles zsalukő mellett, még két méretű, 50 cm, illetve 15 cm széles zsalukövet használtunk az egyszerűség okán, a kettő különbsége adta ki a "polc" méretét.

A keret erősségét úgy "lőttük" be, hogy az az esetleges ráhajtást is elviselje minden meghibásodás vagy károsodás nélkül, illetve a később behelyezendő aknaperem emelőt is ezen lehessen mozgatni.
Lehetett volna még olajleeresztő edényt és egyéb eszközöket is beépíteni a keretbe, de ezt a megoldást inkább a gyors-szervizzel foglalkozó cégek használják, általános szerelésnél erre kevesebb szükség van, és a helyet is foglalja.



A beton sarokcsiszolóval lett megvágva, hogy a kis forgó rakodó ne törje fel, a beton szélei korrektek legyenek. A vágás szélessége a majdani munka szélességnél 70 cm-el lett szélesebb, bele véve a zsalukövek méretét és némi keretet is.
A földmunkát kis forgó rakodó végezte, amely a föld kitermelése után kanál cserével a földet konténerekbe rakodta, és azt így vitték el. 3 db 8 m3-es konténerrel számoltunk, melyből az utolsó a munka befejeztéig vissza lett tartva, az esetleges föld visszatöltés miatt. A föld kitermelése az akna munkaszélessége+2x25+5 cm-ben lett meghatározva. A szélesebb 50 cm-es zsalukövek helyét a fal rakása közben kézzel alakítottuk ki.
A szigetelést sicofol mélyépítési szigetelő fóliával javasoltuk, ez akár házilag saját anyagával átlapolva hegeszthető, jól alakítható, vágható, megfelelően használva tökéletes vízzárást ad, bár némileg drágább mint a kátrány papír, vagy egyéb kátrányos szigetelők, de sokkal jobban, egyszerűbben használható, nyújtható, formázható.
A szigeteléssel együtt kerültek behelyezésre a majdani világítás és elektromos konnektorok,kapcsolók védőcsövei és a préslég ellátás nyomócsövei is az előre maghatározott helyekre.
A zsalukövek behelyezés után mixer betonnal kerültek kiöntésre, előbb az alsó járó felület, majd az egymással szemben kimerevített falazás. Mivel aránylag nagy falvastagsággal ( 25 cm ) számoltunk, csak kézi tömörítés történt.
A betonozás a már behelyezett és kiszintezett vas keret mellé is megtörtént, mely keretet megfelelő számú és méretű praclival láttunk el, a zsalukő vasalásához is bekötve. A keret mellett a felső látszó felület is ezzel együtt került elhúzásra.
A megfelelő kötési és száradási idő után az akna egy beton festékes festés után használatba került. A fal felület elsimítását, vagy esetleges csempe burkolását az idő rövidsége miatt későbbre halasztottuk, ami gyakorlatilag egyet jelent a "soha"-val :-) .
Az akna lejáratát a célszerűség okán vas lépcsővel oldottuk meg, mely így mobil lett, akár az akna végéből, akár oldalról le lehet jutni. A lépcsőt salgó lépcső elemekből, és 40x20 mm-es zárt szelvényből hegesztettük össze.

A szerelőakna a munkák folyamén jól bevált, fedését 2"-os fenyő deszkával oldották meg, kiálló peremét a jól láthatóság érdekében sárga-fekete csíkozással látták el.
Később az aknával szemben a falra a földszint magasságába egy tükör is elhelyezésre került, ez az aknára való ráállást könnyíti meg a sofőrnek.

A cikkben szereplő képek csak illusztrációk, nem a leírt műtárgyat mutatják.
A leírt munkafolyamatok, ötletek, szabadon felhasználhatóak, ha esetleg kérdés merül fel, abban igyekszem segítséget adni. A leírás minden eleme szabadon felhasználható. alakítható a felhasználó saját felelősségére.
Nem vagyunk építészek, a megoldásokat, építészeti munkákat, felhasznált anyagokat, gép megoldásokat saját tapasztalatunk, és ismeretségi körünk alapján javasoltuk, ezek használatához átvételéhez hozzá járulunk, de ezekre felelősséget nem vállalunk.

A cikkben szereplő képeket a pinterest ötletgyűjtemény oldalról származnak, azok nem a nevezett műtárgyat mutatják, csak szemléltetésnek tettük be azokat.


Tisztelettel
Bálint Balázs gépjármű technikus - szerszámspecialista


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése