2018. április 23., hétfő

Hallás és fülvédelem, azok új irányai 2. rész

Az előző részben megnéztük a hallás védelem szokásos módszereit, 
de a fejlődés nem állhat meg.

A rohanó, fejlődő, és hangosodó világ új, még nagyobb csillapítású védelmeket igényel.
Mivel a csillapítás nem teljes elválasztás, izolálás, így a tökéletességet nem érhetjük el ezzel a módszerrel, csak közelíthetünk a nulla értékhez, de azt soha nem fogjuk elérni.
A szivacsok mindig egy picit átengedik a hangot, és mivel a fizikai hely adott ( pl. maga a hallójárat ) ezekkel az anyagokkal már nem lehet tovább fejlődni.

Az új kutatások iárnya a hang teljes kizárása, amit csak valamilyen teljesen új technológia adhat meg.
Sokan sok anyaggal próbálkoztak, de mindig csak a hang cskkentését, szűrését érték el, nem a teljes kizárását, amit ez eseben csak a fizikai méretek növelésével lehetett volna javítani, ez pedig egy határon túl járhatatlan.

Furcsa, hogy pont egy olyan irány adta a megoldást, amire kevesen gondolnak, hisz pont értelmetlennek tűnik a hang kizárása egy, a hangot minél jobban vezető, minél sűrűbb anyaggal.
Már pedig ez volt az áttörés.

A megoldás a folyadék, a szilárd anyag, és akár a fény technikában ismert a különböző felületek találkozása, és annak fizikai hatásai, ha eltérő sűrűségű anyagokról beszélünk.

1. példa.
Ha vízzel és más, annál jóval könnyebb, de nem vízoldékony anyaggal töltök meg egy edényt, akkor a két folyadék szétválik, és a kettő határán egy jól látható felület keletkezik. Ha ebbe az edénybe szemcséket szórok, azok áthaladnak a könnyebb fajsúlyú felső anyagon, a két anyag közti felületen, és az alsó anyagba kerülnek. Ezek után bárhogy keverem a két anyagot, ezek a szemcsék nem fognak a felsőbe visszakerülni, mert az elválasztó felületet nem tudják áttörni.
Ezt a jelenséget az alkatrész tisztításnál használjuk ki, ahol a felső folyadék a tisztító anyag, az alsó víz. A tisztító anyag itt sokkal tovább marad tiszta, használható állapotban.

2. példa.
A fénytanból jól ismerjük a tükröződés fogalmát, ez a fény visszaverődése. Ha egy prizmába, vagy üveggolyóba fényt vetítünk, az behatol a ferde síkon át a prizma vagy az üveggolyó anyagába, de a hátfalról visszaverődik.

3. példa.
A melegházak fizikája. A napfény áthatol a melegház üveg felületén, de a belső felületeken elnyelődik, és ott hővé alakul, ami aztán bezárva marad a melegház belső terében, mert az uv sugárzás nehezebben hatol át a sima üveg felületeken mint a látható fény.

Valahogy így működik a FLARE ISOLATE rendszerű füldugó, hallásvédő eszköz is.

Fizikai felépítése.

Adott egy speciális fém ötvözetből álló hengeres test, melyet egy memória hab kupak közbeiktatásával helyezünk a fülbe.
Belül a fém henger, rajta a hab, ez bent a fülben, ez tiszta.
Na de mitől fog ez szigetelni ?

Itt jön a fizika.

A fém test nem szűri vagy csökkenti a hanghatást, hanem amikor a ritkább közegből, a levegőből érkezik a hang, az behatol a fém hengerbe. Ez után viszont abból nem tud már kilépni megint a ritkább közegbe, mert a két anyag közti felületi feszültséget nem tudja áttörni.

Hogy érthetőbb legyen hagy éljek megint egy példával.

Jól ismerjük az alábbi jelenetet.
Jön a prérin az indián és odaér a vasparipa sineihez, kíváncsi jön-e a vonat.
Mit csinál ?
Rátapasztja a fülét a sínre és hallgatózik.
Miért hallja a közeledő vonatot?
Mert a sín acél anyaga a nagy sűrűség miatt nagyon jól vezeti a hangot, de mivel az a hang csak magában a sínben terjed, így a fülét közvetlenül és minél jobban kell a vas sínhez tapasztania. Ha kicsi légrést is hagy a kettő között akkor már nem hallja a hangot.

Kicsit amolyan homlokra csapós az ötlet, mert a jelenséget mindenki ismeri, mi több esetleg használja is, de a feladattal sokáig senki nem kötötte össze.

A FLARE ISOLATE füldugónál is ez a fizikai jelenség zajlik le, plusz itt a fémet a fültől egy vékony speciális tömörségű memória hab választja el.

A Flare alumínium füldugók igen sok színben elérhetők, ha divatozni támadna kedvünk.
forrás Flare



Kérdezhetnénk mi történik a hanggal a fém hengerben.
Ezt csak tippelni tudom, mert nem vagyok fizikus, de minden bizonnyal ott "bent marad" és kis mennyiségű hővé alakul. Mivel a beérkező hang energiája igen csekély, a keletkező hő is csak elhanyagolható mennyiségű, tehát nem kell félni, hogy megégetné a fülünket.

A FLARE ISOLATE ráadásul tovább vitte a gondolatot.

Első lépésben készített olcsó egyszerű anyagú füldugót speciális alumínium ötvözetekből, de még itt is volt némi kétségük a tökéletes hang kizárás kérdésében, tehát növelték az anyag sűrűséget, figyelve arra, hogy a súlyt lehetőleg kevéssé növeljék.
Megalkották a titánium és arany-ródium tartalmú anyagú füldugókat, melyek még jobb hatásfokúak mint maga a tiszta alumínium.

Flare pro titánium füldugó
forrás Flare


Lehetne persze acélból is, de lássuk be, kényelmi szempontból a nagyobb súly mégsem lehetett a jó megoldás.

Sok tesztelés áll az új termék mögött.
Egyéni felhasználók, DJ-k, erőművi dolgozók, zenészek, sokan próbálték a Flare-t, és egyöntetűen nagyon jó véleményük volt róla.

Készült kimondottan alváshoz való kivitel is, mindkét végén szivaccsal, ezek már valóban olyan mértékű hang szigetelést nyújtanak, mintha süket szobában lennénk.

Flare szundi füldugó
forrás Flare


Magalkották tehát a tökéletes hangszigetelést ? Egyáltalán létezik-e a tökéletes megoldás ?

Előbbire nem tudom a választ, mert a technológia fejlődése sosem áll meg, utóbbira sajnos egyértelű nem a felelet, legalábbis ha labor minőségben mérünk.

A Flare fejlesztői is kicsit tovább léptek már. Megtalálható a készlethez nyakpánt, tartó tasak, és természetesen a füldugó fém részét csak egyszer kell megvásárolni, a szivacsokat elég időnként cserélni.

Tároló tasak, pót szivacs és sok más is megtalálható a kínálatban.
forrás Flare


A nyakpánt kimondottan hasznos eszköz, már csak azért is, mert maga a füldugó egyébként nem olcsó dolog, vigyázzunk rá. 
forrás FLARE


Mint előző cikkemben említettem, a hallás védelme igen összetett feladat. Nem elég ha a hallójáratot szigeteljük el a hangoktól, mert a test anyaga, a bőr, a csontok, az érrendszer, mind vezetik a hangot. Ha tehát tökéletest szeretnénk létre hozni ahhoz igazából a teljes test felületet kellene izolálni a hangok elől. Ez a megoldás persze elvileg lehetséges, de a szükségszerűség nem mindig igazolja.
Kompromisszumot is kellett kötni, de az új fejlesztések irányának köszönhetően már arra sem nagyon lesz a szükség a normál életben, esetleg csak a speciális környezetekben.

Tisztelettel

Bálint Balázs szerszámspecialista
műhelynet szerszámbolt és szerszám webáruház
www.muhelynet.hu






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése