2017. január 10., kedd

Rozsdaeltávolítás lézerrel, a legújabb technológia

Már jó ideje keringenek a világhálón olyan, a régi szabályokon, technikai fejlettségeken edződött gépész szemmel kissé hihetetlen filmek, leírások, melyek azt mutatják be, hogy lézerrel a felületeket megtisztítják. 
Eddig még akár hihető is bárkinek. 
Viszont az, hogy az alap fém felület miért nem károsodik, már nagyobb kérdés.

Más oldalról viszont mindenképp forradalami lépés a felület tisztításban egy olyan eljárás, amely bármilyen osztott vagy tagolt felületről, és szinte bármilyen anyagról el tudja távolítani a festéket koszt, rozsdát a nélkül, hogy magát az alapanyagot sértené, vagy rongálná.

Erről szól alábbi cikkünk, melyet a cnc media segítségével állítottunk össze .

Eredeti cikk : cnc media



Látványos és gyors rozsdaeltávolítás lézerrel


Az ipari felülettisztításban a minőség mellett a gyorsaság is meghatározó tényező. A lézeres felülettisztítás mindkét kiemelt tulajdonsággal bír, így hatékony megoldás a tisztítási feladatokra. Széleskörű alkalmazásai közül kitűnik a felületi oxidrétegek, a rozsda eltávolításának képessége, de emellett számos iparágban használható akár felületi szennyeződések leválasztására is. Ráadásul maga a művelet is igen látványos.

A lézeres felülettisztítás működési elve

Első ránézésre talán furcsának tűnhet, hogy a lézeres beavatkozás nem károsítja a fémet, csak a felületi oxidréteg leválasztását végzi el a sugár. Az alábbi kép szemlélteti az eljárás lényegét.



A lézernyaláb energiáját a felületi szennyeződések és az oxidréteg nyeli el, így a fém nem sérül a kezeléstől.
kép forrása: P-Laser
A felülettisztítás során a lézerfényt, mint munkaközeget használjuk fel. Ahogy a lézernyaláb eléri a felületet, a szennyeződés-, illetve az alatta található oxidréteg elnyeli a sugár energiáját. Emiatt ezek a rétegek maradéktalanul elpárolognak, vagy leválasztódnak a tiszta fém felületéről. Mivel a tiszta fém nem nyeli el a felületre érkező energiákat, nem károsodik a tisztítási folyamat során.

A lézeres felülettisztítás alkalmazásának előnyei

A lézeres felülettisztítás rendkívül gyors eljárást jelent, illetve kimagasló felületi minőség érhető el vele. Azonban az alkalmazásának számos más előnye is van, úgy mint a csökkent zajterhelés, a veszélyes anyagok használatának mellőzése (nem kell semmilyen kémiai vegyszert használni a tisztításhoz), ezáltal pedig a környezetterhelés mértékének csökkentése. A szigorodó szabályozások miatt egyre inkább előtérbe kerülnek a környezetbarát technológiák, a lézer alkalmazása pedig nem termel veszélyes hulladékot, így hosszú távon is fenntartható megoldást jelenthet. A kezdeti beruházás az egyszerű kezelésnek és a gyors munkasebességnek köszönhetően hamar megtérülhet.

Szerszámspecialista kiegészítés : a lézeres munkavégzés nem igényel segéd, vagy más hozadék anyagot, szemcsét, egyéb szilárd munkaközeget, a gép és a technológia szállítási költsége igy lényegesen alacsonyabb maradhat. Nem kell egyéb hajtó vagy, energia közeg az elektromos áramon kívül, amelyet akár egy megfelelő méretű áramfejlesztővel is elő tudunk állítani, illetve fontos, hogy az energia felhasználása pl. a levegő összesűrítésére sokkal gazdaságtalanabb eljárás, mint a közvetlen lézer fénnyé alakítás. És ezek még mindig csak egy szelete a sok előnynek.
Hátránya szinte nincs is, mert az esetleg szükséges elszívás is bőven egyszerűbb megoldás, mint a kiszórt szóró anyagot összeszedni, takarítani, a szükséges takarásokat felszerelni, mejd eltávolítani.


Alkalmazási lehetőségek

Bár kétségtelenül a villámgyors rozsdaeltávolítás tűnik a leglátványosabb eljárásnak a lézeres felülettisztító berendezések alkalmazásával, érdemes megjegyezni a további alkalmazási területeket is. Használhatjuk az eljárást hegesztési varratok kezelésére, megmunkálások után keletkező egyéb oxidrétegek eltávolítására, illetve festékek, zománcok, fényezés leválasztására is. Ahhoz, hogy ilyen széles körben, az általános gépipartól kezdve akár az autókarosszéria-javításig használható legyen a technológia, többféle berendezés közül választhatnak a felhasználók.
Léteznek kézi eszközök, illetve állványra szerelt automatizált változatok, különböző leadott teljesítménnyel, az alkalmazás igényeitől függően. Részletes leírásokat és pontos kialakításokat a termékek gyártóinak oldalán találhatnak az érdeklődők.

Maradok tisztelettel :

Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése