2016. február 20., szombat

Perlátor és mi az értelme.

Jelen világunkban a nyersanyagokkal, természeti forrásokkal való gazdaságos használat egyre inkább előtérbe kerül.

Évtizedek óta fenyegetnek minket a tudósok a fosszilis üzemanyagok kifogyásával, a szén, kőolaj és egyéb nyersanyagok ára folyamatosan emelkedik ( természetesen kisebb-nagyobb hullámokkal, de ezek az oda-vissza ár változások politikai kérdések, nem feltétlenül tükrözik a tényleges készleteket vagy igényeket ).

Sokat úgy tartják, hogy jelen évezredünk legnagyobb kincse a víz, mégpedig a tiszta ivó víz, melynek előállítása amúgy is igen drága, tárolása nehézkes, tehát akik ( márpedig pont a kárpát medence az egyik leggazdagabb lelőhely a világon ) ezen értékkel rendelkeznek, azok jó eséllyel nem fognak hiányt szenvedni.

Ílyetén formán az ivóvízzel való takarékoskodás igen fontos, nem csak saját zsebünknek, hanem komoly népgazdasági szempont is.

Alap probléma :
A zuhany, mosdó, mosogató csaptelepei ha folyamatosan tömör sugárban ontják magukból a vizet, még a legfigyelmesebb kezelés mellett is nagy mennyiséget pazarolnak el, hisz a kifolyó mennyiségnek csak egy kis részét tudjuk kézmosásra, zuhanyzásra, mosogatásra hasznosítani, a víz jó része hasztalanul folyik el.
Ha kevesebb vizet folyatunk, a tisztítás nehézkessé, és zavaróvá válik, bár e mellett a felhasznált víz aránya az elfolyó mennyiséghez képest megnő.

A nagy ötlet :
Töltsük meg a vizet buborékkal, így a látható, tapasztalható mennyiség megmaradása mellett sokkal kevesebb az egységnyi térfogatra jutó valós víz mennyiség, tehát sokkal takarékosabban tudjuk azt felhasználni, azonosnak mondható körülmények között.
A perlátor használatával a vízsugár nagyobb mennyiségének érzete mellett szabályos formájú kifolyást is kapunk.

Így született a perlátor, azaz a szép Magyar háztáji megnevezéssel ( mert mást nem tudtam kitalálni ) a buborékosító, hisz a hivatalos sugárszabályzó megnevezés úgysem marad meg a köznyelvben.
Ezzel az eszközzel akár 60-80%-os víz megtakarítás is elérhető.

Megjegyzés :
A sugárszabályozót a köznyelv „perlátor”-nak hívja, helytelenül, mert a perlátor a sugárszabályozóknak csak egyik fajtája. A sugárszabályozó feladata: a kiömlő vízsugár jellegének és alakjának megformálása, valamint a térfogatáram beszabályozása.
forrás : vgfszaklap.hu
      

Mi azért az egyszerűség miatt a perlátor megnevezésnél maradhatunk, hisz ez terjedt el.

Mint a képen látható vannak közvetlenül a kifolyóba és a kifolyó csőre is szerelhető kivitelek, sőt olyanok is, amelyek gégecsővel csatlakoznak a kifolyóhoz, így a sugár iránya is változtatható.

A legtöbb kivitelben több lépcsős rozsdamentes szita szűrő is van, ezek a szilárd szennyeződések nagy részét is felfogják.

A szűrő szétszedéssel, esetenként savas, citromlés vagy ecetes áztatással tisztíthatók.

Ajánlott minden olyan helyen, ahol modern csaptelep hiányában mégis szeretnének takarékoskodni a vízzel, mert igen kis befektetés mellett egy olyan eszközhöz jutnak, aminek az elhasználódása gyakorlatilag nulla, és az időszakos tisztítás mellett semmilyen karbantartást nem igényel. Az újabb darabok fúvókáit lágy gumiból készítik, mely a víz által keltett mozgásuk miatt "ledobja" magáról az estlegesen rárakódott vízkövet is.

Alap esetben 5 l/perc átfolyással, de akár 3 l/perc mennyiségi korláttal és önszabályozó rendszerrel is készítik.
Több kivitelnél a sugár formája is állítható 2 vagy akár 3 fokozatban.

A legnagyobb megtakarítást közintézményekben, iskolákban, óvodákban, egyéb, főleg gyermekek által használt helyeken lehet elérni.

A szerkezetet általában már beépítik a csaptelepekbe de ha mégsem akkor már pár száz forintos árin is használható minőség érhető el, és szinte bárki aki némi kézügyességgel rendelkezik, fel tudja szerelni otthonában. Amire azonban figyelni kell, hogy a megfelelő menet méretű vagy univerzális kivitelű perlátort vásároljunk.

Szükség esetén forduljanak szakemberhez.

Maradok tisztelettel
Bálint Balázs szerszámspecialista
Műhelynet szerszámbolt és webshop




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése